FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena međunarodna konferencija HPEU-a u Zagrebu

ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Međunarodna konferencija Hrvatskepaneuropske unije (HPEU) "Europski ustav i perspektive Europske unije,suradnja EU sa Sredozemljem - Hrvatska 2007." svečano je otvorena usubotu ujutro u Zagrebu u nazočnosti predsjednika i predstavnikadesetak nacionalnih paneuropskih organizacija, kao i predstavnikaEuropskog parlamenta i Republike Hrvatske.
ZAGREB, 22. listopada 2005. (Hina) - Međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije (HPEU) "Europski ustav i perspektive Europske unije, suradnja EU sa Sredozemljem - Hrvatska 2007." svečano je otvorena u subotu ujutro u Zagrebu u nazočnosti predsjednika i predstavnika desetak nacionalnih paneuropskih organizacija, kao i predstavnika Europskog parlamenta i Republike Hrvatske.

Konferencija je okupila predstavnike paneuropskih organizacije iz Njemačke, Francuske, Mađarske, Austrije, Slovenije, BiH, Makedonije i Slovačke.

Pokrovitelj konferencije, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, održao je uvodno izlaganje u kojem je pozdravio sve nazočne i rekao da je tema ove konferencije više nego važna i aktualna za perspektivu europskog procesa ujedinjavanja.

On je kazao da odluka Vijeća ministara EU-a od 3. listopada o otvaranju pregovora "predstavlja jedno novo međunarodno priznanje Hrvatske - potvrdu zrelosti i odgovornosti Hrvatske u dostizanju političkih, demokratskih i gospodarskih standarda Europske unije".

"Hrvatska je definitivno zakoračila u završnu fazu priključenja EU, čime je započelo jedno novo razdoblje života hrvatskog društva. Bez imalo euforije, s optimizmom i vjerom u vlastite sposobnosti, nastavljamo provoditi složenu i odgovornu zadaću dosljednog i odlučnog dovršetka svih planiranih reformi i provedbi svih preuzetih obveza", istaknuo je Šeks.

Govoreći o procesu europskog ujedinjenja, Šeks je rekao da on mora ići dalje.

"Milenijski projekt ujedinjene Europe ostvariv je tek nakon dovršetka europskih integracija na cijelom zemljopisnom prostoru Europe. Jedino ujedinjena i povezana Europa, prožeta zajedništvom civilizacijskih vrijednosti, jamac je miru, stabilnosti i napretku".

Predsjednik Sabora na kraju je izrekao svoje priznanje i pohvalu za ono što je međunarodna Paneuropska unija, na čelu sa sadašnjim počasnim predsjednikom Ottom von Habsburgom, kao i HPEU, činila i čini u promociji hrvatskih vrijednosti i zauzimanju da se Hrvatska integrira u obitelj europskih naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙