FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Sirija mora biti pozvana na odgovornost u vezi s Haririjevim ubojstvom

WASHINGTON,21. listopada 2005.(Hina) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice izjavila je u petak da međunarodna zajednica morapronaći način da pozove na odgovornost sirijske vlasti za umiješanostu ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.
WASHINGTON,21. listopada 2005.(Hina) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u petak da međunarodna zajednica mora pronaći način da pozove na odgovornost sirijske vlasti za umiješanost u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.

"Odgovornost će biti vrlo važna za međunarodnu zajednicu", rekla je Rice novinarima nakon objavljivanja izvješća Ujedinjenih naroda o umiješanosti Sirije u Haririjevo ubojstvo u veljači.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli pohvalio je izvješće neovisnog povjerenstva UN-a koje je predvodio njemački sudac Detlev Mehlis i nazvao ga "činjeničnim i vjerodostojnim".

"Mehlisovo izvješće vrlo je ozbiljno i duboko uznemirujuće", rekao je novinarima Ereli.

Autori izvješća zaključili su da je Haririjevo ubojstvo politički motivirano te da odluka o njemu nije mogla biti donesena bez odobrenja visokih sirijskih obavještajnih dužnosnika i suučesništva libanonskih obavještanih dužnosnika koji su ga pomogli organizirati.

Ereli je rekao kako Sjedinjene Države žele "multilateralno, diplomatsko rješenje ovoga problema".

Kazao je da su Sjedinjene Države počele konzultacije s partnerima u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i u regiji o narednim koracima koje treba poduzeti međunarodna zajednica.

Hariri je ubijen 14. veljače u eksploziji automobila-bombe s još 20 osoba. Taj teroristički čin potaknuo je međunarodnu zajednicu da zatraži povlačenje sirijskih snaga i obavještajaca Libanona koje se i dogodilo u travnju.

Visoki dužnosnik State Departmenta koji je zatražio da ostane neimenovan, rekao je da Sjedinjene Države žele da Sirija u potpunosti surađuje s Mehlisovom istragom, do kraja povuče sve obavještajce iz Libanona kako bi prekinula miješanje u unutarnje stvari te zemlje i prestane podržavati naoružane militantne skupine u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙