FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Hrvatska u EU možda 2008.

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Nakon što je glavna haškatužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak u Luksemburgu pohvalilasuradnju s Hrvatskom, predsjednik Republike Stjepan Mesić kazao je daHrvatska sada može kalkulirati o ulasku u Uniju 2008., iako ju i daljeočekuje veliki posao.
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Nakon što je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak u Luksemburgu pohvalila suradnju s Hrvatskom, predsjednik Republike Stjepan Mesić kazao je da Hrvatska sada može kalkulirati o ulasku u Uniju 2008., iako ju i dalje očekuje veliki posao.

"To su dobre vijesti. No, one ne smiju izazvati euforiju, jer pred nama je veliki posao, koji moramo završiti i svojim građanima osigurati kvalitetniju budućnost", kazao je u predsjednik Mesić, nakon prvih informacija o pozitivnom izvješću Carle del Ponte, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi".

I prije nego što se novinarka Hrvatskog radija s vijestima iz Luksemburga izravno uključila u emisiju, predsjednik Mesić je kazao da će Hrvatska sigurno početi pregovore s Europskom unijom te da pritom nije potrebno robovati točnom datumu njihova početka.

"Stvari se realno odvijaju u našu korist. Hrvatska će započeti pregovore, a onda predstoji veliki posao za sve nas", kazao je Mesić.

Već u pregovorima s Unijom, dodao je, Hrvatska će dobiti brojne pogodnosti, kao i sve ostale zemlje do sada, a što je najvažnije mogućnost korištenja nekoliko pristupnih fondova.

"No, tijekom pregovora se iznad svega moramo pobrinuti o zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa", kazao je Mesić, dodajući kako ne smijemo dozvoliti da se Hrvatska rasproda. "Naši pregovaraći moraju zaštititi naše interese. Bitno je da i naši potomci imaju čime raspolagati", zaključio je predsjednik.

Govoreći o prošlotjednom susretu s glavnom haškom tužiteljicom, posljednjem prije njezinog izvještaja na luksemburškom sastanku Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje sa Sudom, Mesić je kazao da je taj razgovor bio "argumentiran i najbolji do sada".

Predsjednik je ocijenio da Hrvatska proeuropska politika nema alternative te da je i u europskom interesu da Hrvatska postane punopravna članica. "Prijem Hrvatske ne znači samo veliki skok među zemljama regije, nego i poziv drugima da ispunjavaju uvjete."

No, Hrvatska se pritom ne mora bojati da za pristup EU treba čekati ostale zemlje regije, jer od potpisivanja sporazuma o pridruživanju do samih pregovora treba proći dosta vremena, kaže Mesić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Mesić je rekao kako ne očekuje ispriku novinara Josipa Jovića čije je uhićenje Haški sud zatražio zbog objavljivanja imena tajnog svjedoka na suđenju generalu Tihomiru Blaškiću te ocijenio da taj slučaj neće utjecati na odnose Hrvatske sa Sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙