FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspješno završena vojna vježba "Štit 2005."

PREMANTURA,21. listopada 2005.(Hina) - Pokaznom vježbom danas je na rtuKamenjaku u Premanturi uspješno završena vojna vježba gađanja ciljevau zračnom prostoru "Štit 2005." koja je započela 10. listopada.
PREMANTURA,21. listopada 2005.(Hina) - Pokaznom vježbom danas je na rtu Kamenjaku u Premanturi uspješno završena vojna vježba gađanja ciljeva u zračnom prostoru "Štit 2005." koja je započela 10. listopada.

Cilj ove najveće vježbe postrojbi protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske, koja se od 1994. kontinuirano provodi na tom području, bila je obuka i uvježbavanje postrojbi za topničko i raketno gađanje ciljeva u zračnom prostoru, što su ujedno i najteži oblici obuke u rodu PZO-a.

Nakon današnjeg bojnog gađanja lakoprijenosnim raketnim sustavom, koje je održano u nazočnosti zapovjednika Kopnene vojske HV-a generala Marijana Marekovića, zapovjednik vježbe pukovnik Branko Vincelj ovogodišnji "Štit 2005." ocijenio je vrlo dobrim, te je istaknuo kako je vježba u potpunosti uspjela unatoč otežanim meteorološkim uvjetima.

Po njegovim riječima, na ovoj vježbi sudjelovalo je 615 ročnih vojnika, gardista, dočasnika i časnika, najviše iz roda kopnene vojske te zrakoplovstva i protuzračne obrane, ali i mornarice te MUP-a. U vježbi se koristilo 77 topničkih i raketnih sustava, 13 trenažnih sredstava te 116 vozila i agregata.

U prvom tjednu provedena su trenažna gađanja topničkih i raketnih postrojbi protuzračne obrane, a zatim ispitno-školska gađanja. Nakon toga uslijedio je najvažniji stupanj obuke, odnosno bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru topničkih i raketnih postrojbi protuzračne obrane.

Vježbi su u svojstvu promatrača prisustvovala i dvojica viših časnika, pilota vojske Srbije i Crne Gore. Visoko ocjenjujući razinu osposobljenosti pripadnika protuzračnih postrojba HV-a, oni su izrazili nadu da će suradnja dviju vojski biti nastavljena te da će predstavnici HV-a prisustvovati sličnoj vježbi u Srbiji i Crnoj Gori.

S obzirom na to da je rt Kamenjak zaštićeni krajolik, zapovjednik vježbe pukovnik Branko Vincelj ustvrdio je da ona neće ostaviti posljedice na ekosustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙