FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povijest imenovanja uragana seže u rano 20. stoljeće

PARIZ, 21. listopada 2005. (Hina/AFP) - Imena su im egzotična irazigrana, ali mogu biti razorne i smrtonosne - tropske oluje, kojeobale Atlantskog oceana pogađaju katkad u obliku uragana, a imenadobivaju prema precizno utvrđenim pravilima.
PARIZ, 21. listopada 2005. (Hina/AFP) - Imena su im egzotična i razigrana, ali mogu biti razorne i smrtonosne - tropske oluje, koje obale Atlantskog oceana pogađaju katkad u obliku uragana, a imena dobivaju prema precizno utvrđenim pravilima.

Za sjeverni Atlantik postoji šest popisa imena, koje je sastavio američki Nacionalni centar za uragane (NHC) iz Miamija, objasnila je francuska meteorologinja Elodie Vellee. Na svakom je popisu 21 englesko, španjolsko ili francusko ime, sukladno jezicima koji se govore u zemljama koje se nalaze u tom području, a jedan popis rabi se u jednoj godini, tako da se prvi put može pojaviti tek svakih sedam godina.

Prva tropska oluja u jednoj godini nosi ime koje počinje s "A", a ime 21. počinje s "W", poput Wilme koja upravo prijeti obalama Meksika i SAD. Slova Q, U, X, Y i Z nisu na popisu jer nema dovoljno osobnih imena koja njima počinju.

Takvu je oluju prvi put imenovao jedan meteorolog u Australiji početkom 20. stoljeća i to prema jednom političaru kojeg nije volio. No tad još nije bilo posebnih pravila o izboru imena.

Tijekom Drugoga svjetskog rata američki su vojnici počeli redovito krstiti oluje u trenutku njihova pojavljivanja u tropskim područjima. No nisu se osobito mučili oko izbora - davali su im imena svojih supruga ili djevojaka.

Američki Meteorološki zavod 1950. je odlučio sustavno imenovati svaki uragan i prve dvije godine imena su se redala prema fonetskoj abecedi.

Od 1953. počinje praksa da se uraganima daju isključivo ženska imena, objasnila je Vallee, no američke feminističke udruge ustaju protiv toga, tvrdeći da povezivanje ženskih imena s pojmovima poput "rušilački i razorni" ima negativan utjecaj na pojam žene općenito, pa se 1979. uragani počinju nazivati naizmjence muškim i ženskim imenima.

Imena se ponavljaju svaku sedmu godinu, ali uz jednu iznimku - imena uragana koji su uzrokovali velike žrtve više se ne koriste, pa tako više nikad neće biti Katrine, Rite ili Mitcha. Umjesto njih stavljaju se druga imena koja počinju istim slovom.

Ova je godina donijela i sasvim poseban problem - u tijeku je već 21. tropska oluja, koja je preuzela posljednje ime s ovogodišnjeg popisa - Wilmu - a sezona oluja još nije gotova. No predviđen je i takav slučaj, pa će se uragani koji se još pojave do studenoga dobivati imena prema slovima grčkog alfabeta - Alfa, Beta itd.

Sve upućuje na to da će do kraja sezone uragana, kraja studenoga, biti nadmašen rekordni broj od 21 oluje iz 1933. jer je, kako ističe Vallee, "temperatura površine oceana još za pola stupnja do stupanj viša od normale".

No more se ipak hladi s približavanjem zime, pa Alfa, Beta i možebitni drugi uragani više neće imati jednaku snagu kao Wilma, napomenula je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙