FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stanovnici se vraćaju na područja poharana uraganom Rita

WASHINGTON,27. rujna(Hina) - Stanovnici su se u ponedjeljak počelivraćati na područja Teksasa i Lousiane poharane uraganom Rita gdje sepoplava povlači, a spasilačke ekipe nastoje raščistiti ruševine kojeje uragan ostavio za sobom.
WASHINGTON,27. rujna(Hina) - Stanovnici su se u ponedjeljak počeli vraćati na područja Teksasa i Lousiane poharane uraganom Rita gdje se poplava povlači, a spasilačke ekipe nastoje raščistiti ruševine koje je uragan ostavio za sobom.

Desetine tisuća stanovnika pohrlilo je natrag svojim kućama u Houston, četvrti po veličini američki grad, mada su uvjeti života u njemu još daleko od normalnih.

Broj poginulih u uraganu Rita popeo se na sedam nakon što je u jednom stanu u gradu Beaumontu u Teksasu otkriveno pet mrtvih koji su stradali udišući ugljični monoksid iz električnog agregata kojim su se služili nakon što je uragan prekinuo napajanje strujom.

U prethodnom razornom uraganu Katrina poginulo je više od 1.000 ljudi.

Još 23 starijih Teksašana poginulo je u petak u izgorjelom autobusu blizini Dallasa tijekom evakuacije.

Mada je uragan Rita nanio mnogo manju štetu nego što se pretpostavljalo, veliki dijelovi obalnog ruralnog područja u Teksasu i Lousiani su pretrpjeli velike štete.

Prve procjene govore da je uragan samo Teksasu nanio štetu od 8 milijardi dolara.

Skoro 3 milijuna ljudi evakuirano je prošlog tjedna s obalnog područja Teksasa i Lousiane prije nego se uragan Rita sručio na obalu Meksičkog zaljeva s vjetrovima koji su dosizali brzinu od skoro 200 kilometara na sat.

Uragan je doveo do zatvaranja 16 rafinerija nafte u Teksasu izazvavši probleme s opskrbom naftnim derivatima zbog čega bi cijena benzina u SAD-u mogla ponovno skočiti na 3 dolara za galon (3,8 litara).

Predsjednik George W. Bush je rekao u ponedjeljak kako je američka vlada spremna posegnuti u strateške rezerve nafte kako bi olakšala opskrbu, ali je i pozvao Amerikance da putuju svojim automobilima samo kad je to doista potrebno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙