FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik Arapske lige osudio nasilje pobunjenika u Iraku

BAGDAD, 20. listopada 2005. (Hina/AP) - Čelnik Arapske lige Amr Musa učetvrtak je oštro osudio nasilje koje u Iraku izazivaju pobunjenicičime je u svom prvom posjetu toj zemlji od pada Sadama Huseina 2003.pokušao i prevladati sumnjičavost iračkih šijita i Kurda spram Arapskelige.
BAGDAD, 20. listopada 2005. (Hina/AP) - Čelnik Arapske lige Amr Musa u četvrtak je oštro osudio nasilje koje u Iraku izazivaju pobunjenici čime je u svom prvom posjetu toj zemlji od pada Sadama Huseina 2003. pokušao i prevladati sumnjičavost iračkih šijita i Kurda spram Arapske lige.

Glavni tajnik Arapske lige pokušava organizirati konferenciju pomirenja između iračkih šijita, Kurda i sunitskih Arapa što bi bila prva veća intervencija Arapske lige u Iraku od početka krvoprolića.

Musa se međutim suočio s nesklonošću šijitskih i kurdskih čelnika koji su se žalili da je Ligi trebalo previše vremena da nađe svoju ulogu.

Šijiti i Kurdi zamjeraju Ligi raniju potporu Sadamu, a sumnjičavi su da bi Arapska liga, većinski sunitska organizacija, mogla biti naklonjenija iračkoj sunitskoj manjini.

Abdul-Aziz al-Hakim, čelnik glavne šijitske stranke u vladajućoj koaliciji, kritizirao je Ligu na tiskovnoj konferenciji s Musom za to što nije jasno osudila sunitske pobunjenike, "terorističke i prosadamovske" skupine, već je samo načelno osuđivala "patnje Iračana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙