FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zawahiri pozvao Zarqawija da bude spreman za islamsku vlast u Iraku

WASHINGTON,12. listopada 2005.(Hina) - Drugi čovjek al-Qaide Aymanal-Zawahiri pozvao je čelnika militanata u Iraku Abu Musabaal-Zarqawija da se pripremi za islamsku vlast koja će preuzeti zemljunakon što je američke snage napuste, objavili su u utorak američkidužnosnici.
WASHINGTON,12. listopada 2005.(Hina) - Drugi čovjek al-Qaide Ayman al-Zawahiri pozvao je čelnika militanata u Iraku Abu Musaba al-Zarqawija da se pripremi za islamsku vlast koja će preuzeti zemlju nakon što je američke snage napuste, objavili su u utorak američki dužnosnici.

Zawahiri je u pismu poručio Zarqawiju da će "Amerikanci uskoro otići" iz Iraka te da se stvari mogu "dogoditi brže nego što zamišljamo".

"Moramo biti od sada spremni, prije nego nas događaji preteknu i prije nego nas iznenade zavjere Amerikanaca i Ujedinjenih naroda i njihovi planovi, da popunimo prazninu iza njih", rekao je Zawahiri u pismu koje je u utorak objavio Ured američkog obavještajnog direktora.

Američki dužnosnici su ustvrdili da je pismo koje ima nadnevak 9. srpnja autentično i da su do njega došli tijekom operacija u Iraku. Pisano je na arapskom, a američke vlasti su ga prevele na engleski.

U pismu Zawahiri ocrtava faze plana za Irak: istjerivanje američkih snaga, uspostava islamskih vlasti i prenošenje rata na sekularne susjede Iraka, uključujući Jordan, Siriju i Libanon, te konačno sukob s Izraelom za koji kaže da je uspostavljen kako bi ugrozio "bilo koji novi islamski entitet".

Zarqawi je izrastao u najznačajnijeg čelnika pobune u Iraku čija je militantna skupina prošle godine dobila potporu čelnika al-Qaide Osame bin Ladena.

Zawahiri je, međutim, upozorio Zarqawija da njegovo ubijanje talaca i napadi na iračke šijite mogu dovesti do gubitka "medijske bitke" i otuđiti muslimane u Iraku.

"Muslimansko stanovništvo nikad neće držati prihvatljivim scene pokolja talaca", rekao je on Zarqawiju, samoproglašenom vođi al-Qaide u Iraku.

Zawahiri je kritizirao napade Zarqawija na šijite upozoravajući da otvaranje fronte s šijitima samo olakšava posao Amerikancima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙