FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabok: Luki Paljetku ovogodišnja nagrada "K.S. Gjalskog"

ZABOK, 20. listopada 2005. (Hina) - Književna nagrada "Ksavera ŠandoraGjalskog" za najbolje prozno djelo objavljeno od rujna 2004. do rujnaove godine pripala je akademiku Luki Paljetku za knjigu "Skroviti vrt"u izdanju Profil Internationala iz Zagreba.
ZABOK, 20. listopada 2005. (Hina) - Književna nagrada "Ksavera Šandora Gjalskog" za najbolje prozno djelo objavljeno od rujna 2004. do rujna ove godine pripala je akademiku Luki Paljetku za knjigu "Skroviti vrt" u izdanju Profil Internationala iz Zagreba.

"Skroviti vrt" maštovita je dnevnička autobiografija Cvjete Zuzorić, dubrovačke plemkinje, Paljetkovim marom i erudicijom obogaćena mnoštvom književnih, kulturnih i civilizacijskih činjenica renesansnog Dubrovnika i širega sredozemnog prostora u drugoj polovici 16. i prvoj polovici 17. stoljeća, kazao je predsjednik Prosudbenog povjerenstva za dodjelu "Gjalskog" književnik Tito Bilopavlović na današnjoj konferenciji za novinare u Zaboku.

Paljetak u tome dnevniku, koji se slobodno može nazvati romanom, ulazi u Zuzorićinu psihu kao da je živio u njoj, rekao je Bilopavlović. Ocijenio je da je ta knjiga nedvojben kulturni dobitak, nešto što prelazi ono na što smo navikli u hrvatskoj književnosti unazad 15 godina, a i bilo koja nacionalna književnost dočekala bi ju kao besprijekornu estetsku i civilizacijsku vrjednotu.

Na natječaj za tu književnu nagradu, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika, prispjelo je rekordnih 67 proznih djela. Povjerenstvo je odluku o dobitniku donijelo još 15. listopada, a nagrada će svečano biti uručena 29. listopada u zabočkoj Osnovnoj školi.

Dani Ksavera Šandora Gjalskog, koje organizira "Kulturna manifestacija Dani K.S. Gjalskog - Zabok, počinju u ponedjeljak otvorenjem izložbe akademskog slikara Jure Labaša i traju do 30. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙