FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za eksploziju u britanskom veleposlanstvu dvije godine zatvora (duža)

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Damir Rovišan (28), krivac zaeksploziju bombe u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu danas jenepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Damir Rovišan (28), krivac za eksploziju bombe u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu danas je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Zagrebački Općinski sud Rovišana je proglasio krivim za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom za što je osuđen na godinu i osam mjeseci, dok je još osam mjeseci zatvora dobio zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari. Sud mu je odredio jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine, a produljen mu je i pritvor do pravomoćnosti presude.

Ručna bomba, koju je Rovišan kao djelatnik britanskog veleposlanstva kriomice unio u poštansku sobu veleposlanstva, eksplodirala je ujutro 19. rujna ove godine, pri čemu je jedino Rovišan lakše ozlijeđen u nogu. On je na suđenju priznao krivnju.

Obrazlažući presudu sutkinja Lidija Vidjak je kao otegotne okolnosti navela da je Rovišan kaznenim djelom nanio štetu ugledu Hrvatske i da je već ranije pravomoćno osuđen zbog razbojništva. Nije prihvaćena ni tvrdnja obrane da je riječ o nehajnom djelu. Naime, obrana je tvrdila da je Rovišan opazio da je igla na osiguraču bombe oslabila, pa ju je želio učvrstiti plastičnom vrpcom kojom su bile omotane novine. Igla je pritom ispala iz bombe, a bomba iz njegove ruke, no prije eksplozije na bombu je, kako je tvrdio optuženi, uspio staviti svežanj novina i sve gurnuti pod stol.

Kao olakotne okolnosti Rovišanu je uzeto u obzir da je priznao krivnju, što je ubrzalo postupak te da je otac malodobnog djeteta.

Prije objave presude sudski vještak posvjedočio je da je postojala realna opasnost za ozlijeđivanje i drugih osoba da su se u trenutku eksplozije nalazile u poštanskoj sobi ili u djelu hodnika na ulazu u sobu.

Tužiteljstvo, koje je tražilo jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i četiri mjeseca, istaknulo je da je Rovišan nastavio zatezati iglu bombe, iako je bio svjestan da može doći do eksplozije i da se u njegovoj blizini bili zaposlenici. Obrana je, pak, tvrdila da Rovišan nije bio svjestan opasnosti od bombe.

Rovišan je rekao da mu je žao što se dogodila eksplozija zbog obitelji i uznemirenosti ljudi, a prilikom izricanja presude je zaplakao.

Od uhićenja dan nakon eksplozije Rovišan tvrdi da je bombu nosio radi zaštite od Novice Petrača i Siniše Šoše, optuženih da su ga 2001., dok je radio kao zaštitar u casinu u hotelu Esplanade, pretukli i teško ozlijedili. Po njegovim riječima, Šošo ga je tražio da ih na suđenju ne tereti i da se nagode, zbog čega se obratio USKOK-u koji je to nedavno u medijima i potvrdio.

Rovišan je, inače, već pravomoćno osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog pokušaja razbojstva nad jednim sisačkim zlatarom 1998., no još nije počeo izdržavati tu kaznu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙