FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krivac za eksploziju djelatnik veleposlanstva

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova IvicaKirin izjavio je u utorak da je nepobitno utvrđeno da eksplozija ubritanskom veleposlanstvu nije teroristički čin, već da iza nje stojipojedinac iz kriminalnog miljea.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavio je u utorak da je nepobitno utvrđeno da eksplozija u britanskom veleposlanstvu nije teroristički čin, već da iza nje stoji pojedinac iz kriminalnog miljea.

"Definitivno je utvrđeno da se ne radi o terorističkom činu usmjerenom prema britanskom veleposlanstvu, već o aktivnosti osobe iz kriminalnog miljea", rekao je Kirin na izvanrednoj konferenciji za novinare u PU zagrebačkoj.

Kirin je objavio da je kriminalističkom obradom utvrđeno kako je eksplozivnu napravu u veleposlanstvo unio i aktivirao 28-godišnji djelatnik tog veleposlanstva Damir Rovišan koji je pritom lakše ranjen u lijevu potkoljenicu.

Po Kirinovim riječima, Rovišan je priznao policiji da je samoinicijativno unio i aktivirao eksploziv u veleposlanstvu u kojemu je radio četiri godine. No, ministar i čelnici zagrebačke policije nisu objasnili koji je motiv imao Rovišan za taj čin i o kakvoj se eksplozivnoj napravi radilo.

Na upit je li to učinio iz nekakvog revolta ili se "igrao", Kirin je kazao da to ne može komentirati, no da definitivno nije riječ o terorizmu. Rekao je da je riječ o osobi koju je zagrebački Županijski sud osudio na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog razbojništva. Tu je presudu potvrdio Vrhovni sud, pa se Rovišan 13. rujna trebao pojaviti na odsluženju zatvorske kazne. Budući to nije učinio Uprava za zatvorski sustav izvijestila je nadležnog suca i zatražila privođenje.

Zbog čega Rovišan u proteklih tjedan dana nije pronađen i odveden na izdržavanje kazne čelnik MUP-a nije objasnio.

Kirin je rekao da je Rovišan službeno uhićen, da je dao formalan iskaz i da će biti kazneno prijavljen zbog dovođenja u opasnost života i imovine te nedozvoljenog držanja eksplozivnih tvari. Nije rečeno je li osumnjičeni priveden u policiju ili je još u Klinici za traumatologiju. U toj su Klinici jutros rekli da će Rovišan biti zadržan još tri dana zbog antibiotske terapije.

Ministar je izvijestio i da je Rovišan trebao uskoro svjedočiti u sudskom postupku protiv Novice Petrača, nepravomoćno osuđenog zbog sudjelovanja u otmici sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, i Siniše Šoše. Oni su na zagrebačkom Općinskom sudu optuženi da su Rovišanu nanijeli teške tjelesne ozljede prije nekoliko godina u kasinu City u zagrebačkom hotelu Esplanade, gdje je Rovišan radio na osiguranju.

Na upit novinara kako je moguće da osoba s kriminalnom prošlošću radi u veleposlanstvu i je li bilo propusta nekih institucija, ministar je samo rekao kako je policija odradila svoj posao.

Pohvalivši policajce koji su radili na rasvjetljavanju ovog slučaja, ministar je rekao kako se pokazalo da je policija "stup sigurnosti". "Rekao sam da želim brzu istragu u roku 24 sata i miran vikend", kazao je ministar, vidno zadovoljan brzim otkrivanjem krivca.

Brojna pitanja novinara, kojih je bilo oko tridesetak, ostala su bez odgovora, a cijela konferencija ministra i čelnika zagrebačke policije trajala je kraće od pola sata.

Britansko veleposlanstvo nastavlja surađivati s hrvatskim vlastima i ne može komentirati slučaj svojega zaposlenika koji je priznao podmetanje eksplozije na radnome mjestu jer ne želi ometati istragu, kazala je u utorak za Hinu glasnogovornica britanskog veleposlanstva u Zagrebu Tessa Fras.

Glasnogovornica je to izjavila nakon što je u utorak hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin obznanio da je eksploziju u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu podmetnuo 28-godišnji Damir Rovišan, djelatnik veleposlanstva koji je pritom bio lakše ozlijeđen.

"Nastavljamo surađivati s hrvatskim vlastima i ne možemo komentirati slučaj jer ne želimo ometati istragu", kazala je Fras.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙