FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štakor četiri mjeseca nadmudrivao znanstvenike

LONDON, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Lukavi štakor ostavljen nanapuštenom otoku kod Novog Zelanda četiri mjeseca uspijevao jenadmudriti znanstvenike izbjegavajući zamke, mamce i pse tragače prijeno što je uhvaćen na susjednom otoku, objavili su znanstvenici usrijedu.
LONDON, 19. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Lukavi štakor ostavljen na napuštenom otoku kod Novog Zelanda četiri mjeseca uspijevao je nadmudriti znanstvenike izbjegavajući zamke, mamce i pse tragače prije no što je uhvaćen na susjednom otoku, objavili su znanstvenici u srijedu.

Znastvenici s aucklandskog sveučilišta ostavili su primjerak norveškog štakora na 9,5 hektara velikom otoku Motuhoropapa kako bi otkrili zašto je štakore tako teško iskorijeniti, no dobili su i više no što su tražili.

"Naša otkrića pokazuju da je uklanjanje jednog jedinog štakora nesrazmjerno složeno", navode James Russell i njegove kolege u izvješću objavljenom u znanstvenom časopisu Nature.

Unatoč svim njihovim nastojanjima, pa i ogrlici s radijskim odašiljačem stavljenoj na štakora, znanstvenici nisu uspjeli uhvatiti lukavo stvorenje.

Nakon deset tjedana na otoku glodavac je odlučio da mu je dosta. Preplivao je 400 metara, najveću do sada zabilježenu udaljenost koju je neki štakor preplivao preko otvorenog mora, na drugi otok bez štakora gdje je nekoliko tjedana kasnije konačno uhvaćen u zamku u kojoj je bilo meso pingvina.

Norveški štakor, koji se također naziva smeđim ili kanalizacijskim štakorom, je žilav glodavac koji teži oko 300 grama i ima dugačak rep.

Štakori koji dolaze na udaljene otoke novozelandske obale problem su koji se stalno pojavljuje. Norveški štakori došli su na nenastanjene Noises otoke najmanje šest puta od 1981. do 2002. godine.

"Naši rezultati mogli bi pomoći u planiranju strategija da se otoci drže slobodnim od štakora", kažu Russell i njegov tim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙