FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair za gospodarske i društvene reforme

BRIGHTON, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Britanski premijer TonyBlair je u utorak, govoreći na godišnjem zasjedanju svoje Laburističkestranke, pozvao članove da podrže žurne gospodarske i društvenereforme u Velikoj Britaniji.
BRIGHTON, 27. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Britanski premijer Tony Blair je u utorak, govoreći na godišnjem zasjedanju svoje Laburističke stranke, pozvao članove da podrže žurne gospodarske i društvene reforme u Velikoj Britaniji.

Blair, koji je ostao nijem na špekulacije o odlasku, poručio je prisutnima da se Laburistička stranka mora promijeniti ukoliko želi i po četvrti put osvojiti izbore i tako Britaniji stvoriti prostor da se natječe na svjetskoj sceni, podsjetivši na 1997. godinu. Tada su laburisti osvojili vlast ali je stranka prethodno doživjela promjene.

"Čujem ljude kako govore da moramo stati i raspraviti o globalizaciji...ali u Kini i Indiji o tome ne raspravljaju", rekao je Blair. On je obećao promjene u sektoru zdravstva, obrazovanja, prijevoza te reda i zakona, inzistirajući na nastavku reformi javnog sektora. Ta su obećanja udarac onim laburistima koji traže povratak na laburističke ljevičarske korijene i zagovaraju sveobuhvatniju zaštitu svojih radnika, poput partnera u Europskoj uniji.

Blair je također podsjetio na nužnost reforme mirovinskog sustava, koji će mnoge današnje mlade u starosti osuditi na siromaštvo, i ponovo razmatranje energetske politike kako bi Britanija mogla ispuniti svoje obveze iz protokola o klimatskim promjenama, no mnogi stručnjaci upozoravaju da će potom morati mnogo više uložiti u nklearnu energiju.

Glede Iraka, Blair je jasno dao do znanja da neće prijevremeno povući svoje postrojbe, ponovivši da su Sjedinjene Države "najsnažniji saveznik" Britanije.

Prema njegovim riječima, cilj terorista u Iraku je osujetiti prve direktne izbore najavljene za prosinac.

"Nećemo teroriste zaustaviti tako što ćemo se povući, ili ustuknuti već im se moramo suprotstaviti", kazao je premijer.

Svoje je laburiste pozvao da prihvate izazove koje nameće "svijet koji se brzo mijenja", i podsjetio da Britanija nije iskusila "nelagodu jedne Francuske" ili "tjeskobu Njemačke", iako svoje tradicionalne vrijednosti mora prilagoditi novim vremenima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙