FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brazilska i poljska govedina umjesto u preradbi završila u hotelima

BJELOVAR, 19. listopada 2005. (Hina) - Stočari iz udruge za tov iuzgoj junadi "Baby beef" na današnjem su skupu u Bjelovaru predpredstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Državnog inspektorata iHrvatskog sabora ustvrdili kako je protuzakonito uvezena brazilska ipoljska govedina umjesto u preradbi, kako je prije mjesec i pol danadogovoreno na sastanku s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom,završila u turističkim objektima.
BJELOVAR, 19. listopada 2005. (Hina) - Stočari iz udruge za tov i uzgoj junadi "Baby beef" na današnjem su skupu u Bjelovaru pred predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Državnog inspektorata i Hrvatskog sabora ustvrdili kako je protuzakonito uvezena brazilska i poljska govedina umjesto u preradbi, kako je prije mjesec i pol dana dogovoreno na sastanku s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, završila u turističkim objektima.

Kako su rekli predstavnici "Baby beefa", stočari su ponovno izigrani jer se govedina prodavala kao svježa s rokom trajanja do 120 dana iako je bila konzervirana, a po hrvatskim zakonima može biti svježa do 14 dana. Zbog dampinškog uvoza prodaja je domaće govedine u jeku turističke sezone pala za 30 posto, što je uništilo brojne male stočare.

Potpredsjednik "Baby beefa" Jakov Pavičić rekao je da ni Europska unija nema dostatno govedine za sebe, ali se svejedno štiti od južnoameričke govedine carinama od 12,8 posto i tri eura po kilogramu, a hrvatski uvoznici nisu platili ni pet kuna za kilo govedine.

Pomoćnik glavnog inspektora Državnog inspektorata Ante Šarac rekao je kako su ministarstva zdravstva i poljoprivrede iskoristili mogućnost da meso kojemu je istekao rok trajanja a zdravstveno je ispravno prodaju u turističkim i hotelskim ustanovama. Pomoćnik ministra poljoprivrede Stjepan Mikolčić dodao je kako se to meso moglo prodati i zdravstvenim ustanovama i bolnicama i kako je priča o brazilskoj govedini završena. Ne vjerujem da je 800 tona govedine iz Brazila, uvoz kojega je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, moglo poremetiti tržište, rekao je, najavivši kako će radi uvođenja reda u tržište do kraja godine Ministarstvo donijeti uredbu.

Potpredsjednica Sabora Đurđa Adlešić istaknula je kako se po dogovoru s potpredsjednikom Polančecom govedina trebala povući s tržišta te da kao i stočari očekuje kazne za švercere. Za uvođenje reda u tržište stoke zauzeli su se i saborski zastupnici Ivan Kolar i Gordan Jandroković, a Kolar je istaknuo kako se opet pokazalo da je uvozni lobi jači od svih ministarstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙