FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP: Ne prihvaćamo površne ocjene stupnja korumpiranosti

ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP)danas je istaknula da ne prihvaća ocjene stupnja korumpiranostihrvatskog društva i gospodarstva, koju je Transparency Internationaliznio na jučerašnjem prikazu istraživanja indeksa korupcije,zaključivši da su te ocjene površne.
ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) danas je istaknula da ne prihvaća ocjene stupnja korumpiranosti hrvatskog društva i gospodarstva, koju je Transparency International iznio na jučerašnjem prikazu istraživanja indeksa korupcije, zaključivši da su te ocjene površne.

Transparency International objavio je da je Hrvatska 70. zemlja po razini percepcije korupcije na popisu od 159 država. Prošle je godine u istom istraživanju Hrvatska zauzela 67. mjesto među 146 država.

"Građani nisu zadovoljni stanjem i brzinom kojom mjere za suzbijanje korupcije donose rezultate, ali isticanje tog nezadovoljstva kao mjere realnog stanja i kriterija za usporedbu s drugim zemljama smatramo štetnim za ugled Hrvatske i njezina gospodarstva, kao i za ukupno ozračje u hrvatskoj poslovnoj zajednici", navodi u priopćenju predsjednik HUP-a Emil Tedeschi.

Neprimjerenim smatra "interpretaciju percepcije korupcije kao relevantna indeksa za usporedbu stvarne razine korupcije u zemljama" i dodaje kako je posve očito da realna razina korupcije u Hrvatskoj nije usporediva sa stanjem u nekim od nisko razvijenih i politički nestabilnih zemalja koje su po indeksu percepcije korupcije na istom mjestu kao i Hrvatska.

"Dobro je da su hrvatski građani vrlo osjetljivi na korupciju, jer njihova velika očekivanja stvaraju pritisak za što radikalniji obračun s tim društvenim i gospodarskim problemom. Međutim, njihova percepcija o povećanoj razini korupcije dobrim dijelom može biti posljedica većeg zanimanja kojim mediji i javnost zadnjih godina prate tu pojavu, te pojedinih, medijski vrlo eksponiranih, slučajeva korupcije", navodi HUP.

HUP ističe kako već u svojim temeljnim načelima upozoravaju na problem korupcije i da je to jedan od prioriteta djelovanja udruge, a poduzetnici su društvena skupina koja je vrlo zainteresirana za poboljšanja na tom području.

"To dokazuju i naši članovi, od kojih su mnogi osobno sudjelovali u raskrinkavanju slučajeva korupcije", navodi HUP i dodaje kako je član radne skupine za izradbu Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije, u kojoj zajedno s Vladom, sindikatima i drugim društvenim čimbenicima, priprema strateški program sustavna suzbijanja te vrlo opasne društvene pojave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙