FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Referendum u Iraku - sav promet zaustavljen, sporadični incidenti

BAGDAD, 15. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Milijuni Iračana u subotupješice idu na povijesni referendum i glasuju o novome ustavu koji bimorao objediniti zemlju nakon režima Sadama Huseina, ali mnogistrahuju da će je još više razjediniti.
BAGDAD, 15. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Milijuni Iračana u subotu pješice idu na povijesni referendum i glasuju o novome ustavu koji bi morao objediniti zemlju nakon režima Sadama Huseina, ali mnogi strahuju da će je još više razjediniti.

Mjere sigurnosti su snažne, sav je promet zabranjen, a skupine ljudi idu pješice na glasovanje u Bagdadu, Basri, Kirkuku i drugim gradovima, pri čemu je u nekim zapadnim područjima gdje traje sunitski ustanak odaziv na izbore gotovo nikakav.

Birališta su se otvorila u sedam ujutro po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 17 sati. Više od 15 milijuna Iračana ima pravo glasa, a rezultati će biti poznati za najviše tri dana, rekao je na konferenciji za novinare Adel Lamy, visoki dužnosnik državnoga izbornog povjerenstva.

Čini se da glasovanje teče glatko, incidenti su izolirani, za razliku od izbora 30. siječnja kada su pobunjenici izveli više od stotinu napada, čak i samoubilačkih i ubili više od 40 ljudi.

Pobunjenici su u subotu napali američku patrolu u središtu Ramadija, zapadno od Bagdada i ispalili šest minobacačkih granata na sportsku dvoranu u kojoj se glasovalo, priopćila je policija. Nema dojava o eventualnim žrtvama tih napada.

Rano ujutro u subotu bombom je napadnut konvoj iračke vojske i policije oko 140 km sjeveroistočno od Bagdada, ubijena su trojica vojnika, a još trojica ranjena, priopćila je vojska.

Sedam je osoba ranjeno u pobunjeničkim napadima na pet od 1200 bagdadskih glasačkih mjesta, objavila je policija. U tim su napadima ranjena dvojica policajaca i petero civila.

Blizu mjesta gdje je Sadam Husein posljednji put viđen kao irački predsjednik, njegovi sunitski sljedbenici izlaze na referendum i glasuju protiv ustava koji mnogi smatraju američkom, ili možda iranskom urotom.

Raspoloženje u Aadhamiyi, gdje je Sadam posljednji put mahao Iračanima ispred džamije Abu Hanifa, dok je Bagdad u travnju 2003. padao u ruke američkim snagama, bitno je drukčije nego među glasačima u drugim, čak i sunitskim krajevima.

"Naravno da ću glasovati protiv", kaže Mohammed Hassan. "Taj dokument zanemaruje sunite i samo pomaže šijitima. Želimo jedinstveni irak, da ne bude rascjepkan u federalne države".

Suniti lojalni Sadamu Huseinu i muslimanski gerilci nadahnuti al Qaidom nasiljem i terorističkim napadima pokušavaju svrgnuti novu iračku vladu koja ima podršku SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙