FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz Cards programa 950 tisuća eura za zaštitu potrošača

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Iz Cards programa 950 tisuća euraza zaštitu potrošača
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Iz Cards programa 950 tisuća eura za zaštitu potrošača

HINA - Financijski servis

Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavili su danas projekt 'Jačanje kapaciteta u području zaštite potrošača' u koji Europska unija kroz program CARDS 2002. ulaže 950 tisuća eura.

Projekt je započeo u srpnju ove godine, a predviđeno trajanje je do prosinca 2006. godine. Cilj je pružiti pomoć Hrvatskoj u usklađivanju zakonodavstva i prakse u zaštiti potrošača sa legislativom i praksom zemalja EU-a na tom području.

Glavni korisnici sredstava CARDS-a su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Državni inspektorat i nevladine organizacije na području zaštite potrošača.

Kako je istaknuto na predstavljanju, projekt će se usredotočiti na jačanje uloge potrošača na tržištu kroz pomoć njihovim udruženjima, poboljšanju njihova odnosa s proizvođačima i trgovcima te podizanje svijesti javnosti o pravima potrošača na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Zanimljivi dijelovi projekta su i pokretanje web portala Odjela za zaštitu potrošača Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te osnivanje Nacionalnog informacijskog sustava za zaštitu potrošača.

Da poznavanje područja zaštite potrošača u Hrvatskoj nije osobito razvijeno, pokazuju rezultati istraživanja koje su predstavili članovi projektnog tima programa, provedenog tijekom listopada na uzorku od tisuću ispitanika iz cijele Hrvatske.

Najvažniji rezultati pokazali su da polovica ispitanika nije informirana o svojim potrošačkim pravima, a tek njih 11 posto procjenjuje da je vrlo dobro informirano. Isto tako, samo 11 posto ispitanika tvrdi da su potpuno zadovoljni razinom zaštićenosti potrošača u Hrvatskoj.

Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Ilija Rkman, pak, procjenjuje da je tek 30 posto građana osvješteno u području zaštite svojih potrošačkih prava, a ta prava, kaže, nerijetko krše i proizvođači i trgovci.

Pritom, po njegovim riječima, značajan udio u kršenju prava potrošača zauzimaju strani trgovački lanci, koji u Hrvatskoj često ne poštuju standarde ponašanja kakve istovremeno vrlo strogo provode u domicilnih zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙