FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU pomaže Hrvatskoj u borbi protiv nezakonitih migracija

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - U sklopu projekta CARDS 2003 usrijedu je u Zagrebu počeo rad Twinninga, jedne komponente togaprojekta koja se bavi jačanjem institucionalnih kapaciteta za borbuprotiv nezakonitih migracija.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - U sklopu projekta CARDS 2003 u srijedu je u Zagrebu počeo rad Twinninga, jedne komponente toga projekta koja se bavi jačanjem institucionalnih kapaciteta za borbu protiv nezakonitih migracija.

Ciljevi projekta su postizanje veće sigurnosti na državnim granicama, smanjenje nezakonitih migracija i prekograničnoga kriminala, jačanje sposobnosti institucija da se bore s problemom ilegalnih migracija, te ostvarenje dobrih smještajnih i sigurnosnih standarda u Prihvatnome centru za strance u Ježevu, naglasili su sudionici skupa.

U Hrvatskoj u zadnje dvije godine raste broj nezakonitih migranata, rekao je voditelj projekta iz Hrvatske Josip Paradžik.

"Nakon određene stagnacije u posljednje dvije godine bilježimo znatan porast nezakonitih migracija u Hrvatsku. Na njih utječe puno čimbenika: teška gospodarska situacija u zemljama u okruženju, a ima slučajeva pojavljivanja i stranaca iz dalekih zemalja, s područja Afrike i Azije", rekao je Paradžik uoči početka rada Twinniga, komponente projekta CARDS 2003.

Zbrinjavanje nezakonitih migranata skupo je za Hrvatsku, rekao je Paradžik. "Jedan nezakoniti migrant u Hrvatskoj stoji puno. Procjenjuje se da dan smještaja u Ježevu stoji Hrvatsku minimalno 250 kuna. Do prije godinu dana sve je te troškove snosila Hrvatska, ali shvatili smo da moramo nešto promijeniti i stvorili smo zakonodavne preduvjete da dio tih troškova snose sami stranci nakon što ih se zatekne u nezakonitom boravku u Hrvatskoj".

Projekt financira Europska komisija. Tri njegove komponente, Twinning, Radovi i Oprema, imaju ukupni proračun od 1,15 milijuna eura. Glavni je korisnik i suradnik u provedbi hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova, a partneri za implementaciju su nizozemski ured za useljavanje i naturalizaciju i njemački savezni ured za migracije i izbjeglice Njemačke.

Dosad su u sklopu programa CARDS u Hrvatskoj financirani projekti na području upravljanja granicama i azila, a ovo je prvi projekt koji se u potpunosti usredotočuje na nezakonite migracije, rečeno je na početku rada Twinninga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙