FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prijedlog Strategije regionalnog razvoja Hrvatske

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - U sklopu CARDS 2002 projektahrvatsko Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka izradilo je idanas predstavilo prijedlog Strategije regionalnog razvoja Hrvatske,kojoj je konačni cilj uspostava funkcionalne politike regionalnograzvoja koja doprinosi održivom razvoju i nacionalnoj konkurentnostido 2013. godine.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - U sklopu CARDS 2002 projekta hrvatsko Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka izradilo je i danas predstavilo prijedlog Strategije regionalnog razvoja Hrvatske, kojoj je konačni cilj uspostava funkcionalne politike regionalnog razvoja koja doprinosi održivom razvoju i nacionalnoj konkurentnosti do 2013. godine.

Otvarajući konferenciju povodom završetka CARDS projekta "Strategija i jačanje kapaciteta za regionalni razvoj", ministar Božidar Kalmeta je istaknuo kako Strategija predviđa da županije i dalje ostanu osnovne jedinice administrativno-teritorijalne podjele Hrvatske.

Dodao je kako će Vlada naknadno odlučiti o užem broju regija, ali da je riječ o statističkim regijama, dok će županije ostati jedan od ključnih partnera u politici regionalnog razvoja - uz središnju vlast i lokalnu samoupravu.

Konačni cilj ove strategije, kazao je Kalmeta, je postizanje ravnomjernog razvoja svih regija temeljenog na stvarnim potrebama. Naime, razlika između najrazvijenijeg dijela Hrvatske, Grada Zagreba, i najnerazvijenijeg dijela, Vukovarsko-srijemske županije, mjeren BDP-om po stanovniku iznosi 1 naprama 3, odnosno više od 15.000 eura naprama 5.000 eura.

Uspostava funkcionirajuće regionalne politike temelj je i za uspješno korištenje pretpristupnih, ali u budućnosti i strukturnih, odnosno kohezijskih fondova EU, rekao je Kalmeta.

Predstavnici Europske komisije tom su prilikom upozorili da korištenje spomenutih bespovratnih fondova može imati i negativnih učinaka na gospodarstvo, poput pritiska na kamatne stope ili povećanja vanjskotrgovinskog deficita zbog jačeg uvoza kapitalnih proizvoda, te da se zbog toga svaka zemlja mora temeljito pripremiti za njih.

Prijedlog Strategije regionalnog razvoja predstavila je načelnica u Odjelu za regionalnu razvojnu politiku i planiranje resornog ministarstva Franka Vojnović, koja je naglasila kako uspješnost provedbe Strategije ovisi o ispunjenu dvaju strateških ciljeva.

Prvi je usmjeren na izgradnju apsorpcijskih i investicijskih kapaciteta u regijama i povećanje učinkovitosti regionalnih društveno-gospodarskih razvojnih programa, a drugi podrazumjeva uspostavu koherentnog pravnog okvira te izgradnju potrebnih institucionalnih struktura potrebnih za upravljanje regionalnom razvojnom politikom.

Instrumenti za ispunjenje tih ciljeva bili bi Program razvoja županija i širih regija, Program za područja s razvojnim teškoćama, Program za prekograničnu i međunarodnu regionalnu suradnju i Program za izgradnju institucionalnih kapaciteta.

Uspješna regionalna politika trebala bi rezultirati povećanju konkurentnosti ukupnog gospodarstva, a time i povećanja životnog standarda u svim regijama Hrvatske, rekao je Kalmeta te najavio kako će uz Strategiju, Vlada Saboru predložiti i novi Zakon o regionalnom razvoju, koji će donijeti ključne odredbe za upravljanje regionalnim razvojem.

Ujedno, taj će zakon propisati i novi model za utvrđivanje područja koja zaostaju u razvoju, kako bi se stvorila bolja osnova za usmjereniji pristup rješavanju problema upravo onih područja čije su razvojne teškoće najveće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙