FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Optužba traži potvrđivanje 20-godišnje kazne za Tutu

DEN HAAG, 17. listopada 2005. (Hina) - Zastupnik optužbe u postupkuHaškog suda (ICTY) protiv Hrvata iz BiH Mladena Naletilića Tute iVinka Martinovića Štele, u ponedjeljak je zatražio od Žalbenog vijećada potvrdi prvostupanjsku presudu za Naletilića kojom je kažnjen s 20godina zatvora zbog progona bošnjačkih civila u Mostaru 1993/94.
DEN HAAG, 17. listopada 2005. (Hina) - Zastupnik optužbe u postupku Haškog suda (ICTY) protiv Hrvata iz BiH Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele, u ponedjeljak je zatražio od Žalbenog vijeća da potvrdi prvostupanjsku presudu za Naletilića kojom je kažnjen s 20 godina zatvora zbog progona bošnjačkih civila u Mostaru 1993/94.

"Kazna od 20 godina odgovarajuća je ako se uzme u obzir Naletilićevo vodstvo i razmjeri zločina njemu podčinjenih. Važan je i nedostatak kajanja jer on i danas tvrdi kako nije odgovoran jer nije bio stvarni zapovjednik", rekao je predmetni tužitelj Peter Kvemer na žalbenoj raspravi u Haagu.

Kvemer je osporavao tvrdnje Naletilićeve obrane kako on nije bio "operativni zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a" niti je bio na terenu i znao što se događa, ističući kako dokumenti i svjedoci jasno pokazuju da je ukupna zapovjedna odgovornost nad bojnom ležala u njegovim rukama.

"Tuta je bio istinski i efektivni zapovjednik Kažnjeničke bojne", rekao je tužitelj citirajući dokumente HVO-a prema kojima je on zapovijedao operacijom zauzimanja sela Doljani i Sovići, kod Jablanice, od 17. do 19. travnja 1993., te izjave svjedoka iz tih sela kako su "znali da ih napada Tuta i da je tražio njihovu predaju".

Tužitelj je osporavao i da Tuta nije znao za premlaćivanja i mučenja zatočenika u zatvorima u Ljubuškom i Mostaru, navodeći kako je on "osobno mlatio zarobljenike na Ribnjaku kod Doljana, i u Mostaru", da je bio prisutan dok su njegovi ljudi to radili, što je "pokazalo put" za kasnije brojne incidente sa zarobljenicima.

"Tuta je tukao zatvorenike i terorizirao cijelu zajednicu", što je izazvalo nekoliko valova prisilnog premještanja Bošnjaka iz Mostara u svibnju, srpnju i rujnu 1993., kazao je Kvemer.

Tužitelj je također ustao protiv braniteljskog osporavanja nekih od ključnih dokaza i svjedoka optužbe, kao što je bilo svjedočenje njemačkog pripadnika HVO-a Falca Simanga o počinjenim zločinima i tzv. "Radošev dnevnik" uveden u spis dokaza nakon što je završilo izvođenje dokaza optužbe.

Žalbena rasprava u "predmetu Tuta i Štela" nastavlja se danas poslijepodne i sutra, kada će argumente iz žalbe iznositi i branitelji Vinka Martinovića Štele, osuđenog 31. ožujka 2003. na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima 1993/94.

Branitelji su od predsjedavajućeg suca Žalbenog vijeća Fausta Pocara zatražili da za sutrašnju sjednicu predvidi 25 do 30 minuta za izjavu Tute i desetak za obraćanje Štele.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙