FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Žalbena rasprava za Tutu i Štelu u ponedjeljak i utorak

DEN HAAG, 16. listopada 2005. (Hina) - Žalbena rasprava u postupkuHaškog suda (ICTY) protiv Hrvata iz BiH Mladena Naletilića - Tute iVinka Martinovića - Štele, osuđenih na 20 i 18 godina zatvora zbogratnih zločina na širem području Mostara, bit će održana uponedjeljak i utorak, a uoči rasprave njihovi su branitelji kazalikako imaju snažne argumenta za žalbu te da očekuju uspjeh.
DEN HAAG, 16. listopada 2005. (Hina) - Žalbena rasprava u postupku Haškog suda (ICTY) protiv Hrvata iz BiH Mladena Naletilića - Tute i Vinka Martinovića - Štele, osuđenih na 20 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina na širem području Mostara, bit će održana u ponedjeljak i utorak, a uoči rasprave njihovi su branitelji kazali kako imaju snažne argumenta za žalbu te da očekuju uspjeh.

Naletilićev branitelj, američki odvjetnik Christopher Meeg, izjavio je da je obrana izvrsno pripremljena za raspravu te kako očekuje da će uspjeti s argumentima za žalbu.

"Vjerujemo da imamo jako dobre osnove za žalbu i da ćemo uspjeti, no svakako ne u svim točkama. Nadamo se da će Žalbeno vijeće valjano procijeniti dokaze i načine na koje ih je prihvatilo prvostupanjsko vijeće, te da će donijeti prave odluke", kazao je odvjetnik Meeg.

Kazna od 20 godina zatvora za nekoga tko je oslobođen optužbe za ubojstva, kao što je to kod Naletilića slučaj, sigurno je preteška kazna, rekao je Meeg.

Na upit o mogućnosti da žalba tužitelja rezultira povećanjem kazne za njegovog branjenika, ocijenio je kako "žalba optužbe nije toliko opasna za Tutu, koliko za Štelu".

Martinovićev branitelj, zagrebački odvjetnik Želimir Par, također je kazao da raspravu dočekuje oboružan jakim argumentima obrane za žalbu, koji bi morali rezultirati smanjenjem kazne.

"Smatram da imamo snažne argumente za žalbu za konkretna djela koje se mu se stavljaju na teret, kao i za osporavanje postojanja međunarodnog sukoba, čime bi moglo otpasti pet točaka po kojima je proglašen krivim", kazao je Par.

On je najavio kako će na raspravi Martinović iskoristiti mogućnost obraćanja Žalbenom vijeću kraćom izjavom, koju je sam pripremio, te kako očekuje da će isto učiniti i suoptuženi Tuta.

Naletilić, bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i Martinović, zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz sastava Kažnjeničke bojne, osuđeni su 31. ožujka 2003. na 20 i 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice od travnja 1993. do siječnja 1994. godine, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

Naletilić (58) je osuđen po osam točaka optužbe za više slučajeva mučenja, nanošenja teških patnji i ozljeda, prisilnog rada, vojno neopravdanog razaranja, pljačku javne i privatne imovine te zbog protupravnog premještanja bošnjačkih civila. Oslobođen je krivnje za devet djela iz optužnice, uključujući ubojstva te okrutne i nehumane postupke. Zločini su, prema presudi, počinjeni u Mostaru, Heliodromu, Širokom Brijegu te u selima Sovićima i Doljanima.

Martinović (41) je osuđen po devet točaka optužbe za zločine počinjene uglavnom na bojišnici u samome Mostaru, uključujući ubojstvo, nehumano postupanje, prisilni rad i premještanje civila, dok je oslobođen krivnje za osam djela.

Tijekom žalbenog postupka vijeće je tri puta odbilo zahtjeve obrane za izvođenje dodatnih dokaza i svjedoka, pa će na dvodnevnoj žalbenoj raspravi tužitelji i branitelji samo usmeno argumentirati navode koje su iznijeli u žalbama na presudu, te komentirati stajališta druge strane.

Žalbeno vijeće, na čijem je čelu potpredsjednik ICTY-ja, talijanski sudac Fausto Pocar, naknadno će donijeti pravomoćnu presudu.

Naletilić i Martinović uhićeni su godine 1997. u Hrvatskoj, gdje je protiv njih vođen postupak. Martinović je prebačen u Haag 9. kolovoza 1999., a Naletilić 21. ožujka 2000. godine.

Tijekom suđenja, koje je počelo 10. rujna 2001., optužba je izvela 84 svjedoka i 2305 dokaznih predmeta, Naletilićeva obrana 35 svjedoka i 370 dokaznih predmeta, a Martinovićeve 27 svjedoka i 76 dokaznih predmeta. Završne riječi održane su od 28. do 31. listopada 2002.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙