FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: u Turskoj inkubacija prošla

LONDON, 15. listopada 2005. (Hina) - Razdoblje inkubacije ptičje gripeotkrivene prošli vikend u Turskoj završeno je i opasnost za ljudeprošla je, objavile su u subotu turske vlasti, a prenosi Reuters.
LONDON, 15. listopada 2005. (Hina) - Razdoblje inkubacije ptičje gripe otkrivene prošli vikend u Turskoj završeno je i opasnost za ljude prošla je, objavile su u subotu turske vlasti, a prenosi Reuters.

Ptičja gripa otkrivena u Turskoj a izazvana sojem virusa H5N1, istim onim koji je od 2003. u Aziji ubio više od šezdeset ljudi, natjerala je turske vlasti da ubiju milijune ptica.

"Razdoblje inkubacije završilo je jer se bolest pojavila prošli tjedan... Da je itko zaražen, to bi se već dogodilo", prenio je turski CNN riječi direktora za parazitske bolesti u turskome ministarstvu zdravstva Ramazana Uzuna.

Prema Uzunovim riječima u okrugu Manyas više nema opasnosti za ljude i životinje. Manyas je veliko područje u koje dolaze ptice selice, a jedna je mjesna farma otkrila ptičju gripu.

Guverner pokrajine Manyas Halil Yavuz rekao je da će cijelo područje biti u karanteni do 29. listopada i da se to razdoblje neće produljivati.

Kina u subotu tvrdi da je pronašla novo i bolje cjepivo za ptice, objavili su državni mediji, a Britanija je objavila da će uložiti dva miljuna funta za nova istraživanja zaraznih bolesti, među ostalima i ptičje gripe.

Novo kinesko cjepivo korisno je u borbi protiv jedne druge česte bolesti ptica, tzv. bolesti Newcastle ili avulavirusu APMV-1, ali i protiv virusa H5N1 koji se proširio iz Azije na Europu, prenijela je agencija Associated Press vijest s kineske državne televizije.

"Štoviše, novo je cjepivo sigurnije, zgodnije za upotrebu i ne ubija tek izlegle piliće", objavljeno je. Na primjer, kaže se, novo se cjepivo može primijeniti u spreju, a cijena za masovnu proizvodnju samo je petina cijene dosadašnjega cjepiva, kažu Kinezi.

Britanija će novac dati britanskome medicinskom istraživačkome vijeću i kineskoj istraživačkoj agenciji.

Rumunjska potvrda da je u zaražene peradi pronađen smrtonosni soj H5N1 pojačala je strah da je Europa nepripremljena za moguću pandemiju mutira li virus u oblik koji bi zaprijetio ljudima.

Švicarska farmaceutska tvrtka Roche Holding AG donirala je dvadeset tisuća doza cjepiva Tamiflu Turskoj, kako bi se zaštitili radnici koji dođu u kontakt sa zaraženom peradi, objavio je u subotu glasnogovornik tvrtke, a prenijela agencija AP.

Roche će darovati i dva miljuna doza Tamiflua Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za rezervu za hitne slučajeve, rekao je glasnogovornik Daniel Piller.

Roche je Rumunjskoj već dao 2400 doza Tamiflua, jedinoga lijeka koji možda može liječiti ljude zaražene pričjom gripom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙