FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: jabuke skuplje nego lani, sve veća ponuda mandarina

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Prema zadnjim podacima Tržišnoginformacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) ponuda jabuka natržištu je dobra, primjetna je i sve veća zastupljenost domaćih jabukau odnosu na uvoznu.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Prema zadnjim podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) ponuda jabuka na tržištu je dobra, primjetna je i sve veća zastupljenost domaćih jabuka u odnosu na uvoznu.

Padajući trend cijena jabuka iz domaće proizvodnje u proteklih mjesec dana, zaustavljen je u tjednu od 3. do 9. listopada, ističu u TISUP-u.

Tako su se jabuke sorte idared i jonagold u tjednu do 9. listopada u veleprodaji najčešće prodavale po cijeni od 3 do 5 kn/kg, što je u odnosu na prošlu godinu porast od 24 posto.

Na tržnicama su također u razdoblju od 3. do 9. listopada cijene jabuka porasle u odnosu na prošlu godinu i to u prosjeku za 18 posto. Jabuke sorte jonagold, idared i zlatni delišes najčešće se prodaju po 5 do 10 kn/kg, dok su jabuke sorte granny smith skuplje, a cijena im je od 8 do 13 kn/kg.

U TISUP-u očekuju da će se cijene zadržati na toj razini, što znači da će jabuka biti skuplja nego prošle godine.

Na tržištu mandarina sve bolja ponuda rezultirala je padom cijena pa je tako na razini veleprodaje cijena u tjednu do 9. listopada pala za 9 posto, odnosno prosječna cijena iznosila je 8,78 kn/kg.

No u odnosu na prošlu godinu, cijene mandarina na razini veleprodaje više su za 37 posto, dok su cijene na tržnicama porasle u prosjeku za 35 posto. Na tržnicama su se mandarine najčešće prodavale po cijeni od 10 do 15 kn/kg, ovisno o kvaliteti, a u TISUP-u napominju kako u naredna dva tjedna očekuju pad cijena tog voća uslijed sve veće ponude.

U prodavaonicama se jabuka u tjednu od 3. do 9. listopada prodavala po prosječnoj cijeni od 6,75 kn/kg, a mandarina po 11,36 kn/kg.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙