FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Početak pregovora o mogućem uvođenju kvota za hrvatski šećer

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Predstavnici Ministarstvapoljoprivrede i Europske komisije jučer su u Zagrebu završili prvekonzultacije oko novog režima trgovine šećerom u EU, što je zapravo ipočetak pregovora oko možebitnog uvođenja kvota za hrvatski šećer,priopćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije jučer su u Zagrebu završili prve konzultacije oko novog režima trgovine šećerom u EU, što je zapravo i početak pregovora oko možebitnog uvođenja kvota za hrvatski šećer, priopćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Tom prigodom ministar Petar Čobanković iznio je dva temeljna načela, sadržana i u platformi za pristupanje pregovorima - možebitna izvozna kvota treba biti sadržana na postojećoj proizvodnji šećerne repe uz prosječan prinos kao u zemljama EU, te u slučaju da hrvatska strana prihvati izvozne kvote treba omogućiti dodatne olakšice za Hrvatsku u sektoru poljoprivredno-prehrambene trgovine s EU.

Izaslanstvo Europske komisije predvodio je načelnik Odjela za međunarodne poslove u Glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Jesus Zorilla koji je ministru Čobankoviću izložio potrebe za reformom trgovine šećerom u EU.

Glavni razlog je, kako se navodi, pad cijena šećera na svjetskom tržištu od 40 posto, čemu se mora prilagoditi tržište EU, pri čemu je kod trgovinskog režima najznačajnije osigurati dokaze o porijeklu i proizvodnji šećera.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, jedna od tema razgovora bila je i problematika prevelikog subvencioniranog uvoza goveđeg mesa u Hrvatsku, s čime je ministar Čobanković već ranije upoznao povjerenicu EU za poljoprivredu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙