FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana sjednica Povjerenstva za provedbu Nacionalnog programa za Rome

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Pod predsjedanjem potpredsjedniceVlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijskesolidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva zapraćenje provedbe Vladina Nacionalnog programa za Rome.
ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Vladina Nacionalnog programa za Rome.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o provođenju programa te su razmotreni prijedlozi potrebnih dorada.

Izviješćem je zaključeno kako je uključivanje lokalne i regionalne samouprave dijelom dobro ostvareno, ali i da to mora još učinti dio općina i gradova. Istaknuto je kako u Zagrebu i Čakovcu još nisu izgrađeni kulturni centri za Rome, iako su inicijalna financijska sredstva bila doznačena još i prije donošenja Nacionalnog programa za Rome. Prema općim procjenama ostvaren je pomak u poboljšanju uvjeta življenja Roma, stvoreni su uvjeti za uređenje i legalizaciju dijela naselja, poduzete su mjere za rješavanje statusnih pitanja, a intenzivno se djelovalo na osposobljavanju mladih Roma putem održanih šest seminara u organizaciji Ureda za nacionalne manjine Vlade RH, te ubrzanog uključivanja Romkinja u javni i društveni život.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o provođenju Akcijskog plana Desetljeća uključivanja Roma 2005.-2015. U nepunih šest mjeseci provedbe toga plana pokrenute su aktivnosti u četiri područja: obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju i stanovanju.

Na sjednici je također dogovoreno da se iduća sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome održi idućeg mjeseca u Osječko-baranjskoj županiji, navodi se u priopćenju iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙