FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Osijeku obilježena 100. obljetnica rođenja kardinala Franje Šepera

OSIJEK,6. listopada 2005.(Hina) - Svečanom akademijom u Hrvatskomnarodnom kazalištu (HNK) u Osijeku danas je obilježena 100.obljetnica rođenja kardinala Franje Šepera, rođenog u ovome gradu 2.listopada 1905. godine.
OSIJEK,6. listopada 2005.(Hina) - Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku danas je obilježena 100. obljetnica rođenja kardinala Franje Šepera, rođenog u ovome gradu 2. listopada 1905. godine.

Uz brojne crkvene dužnosnike i predstavnike civilnih vlasti, nazočni su bili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, đakovačko-srijemski biskup msgr. Marin Srakić, osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik Anto Đapić te rektorica osječkoga Sveučilišta dr. Gordana Kralik

Biskup Srakić podsjetio je kako je kardinal Franjo Šeper (1905.-1981.) bio suradnik čak četvorice papa - Ivana XXIII., Pavla VI., Ivana Pavla I. te Ivana Pavla II.

Također, kao zagrebački nadbiskup, pročelnik vatikanske Kongregacije za nauk vjere, utemeljitelj tjednika "Glas koncila", nakladničke kuće "Kršćanska sadašnjost te kao obnašatelj brojnih drugih dužnosti u Katoličkoj crkvi, kardinal Franjo Šeper svrstava se u red hrvatskih velikana koji su obogatili hrvatsku kulturnu i duhovnu baštinu, rekao je biskup Srakić.

Naglasio je kako je kardinal Šeper "bio čovjek vizija, ali i s realističnim pristupom životu i Crkvi".

Na akademiji je predstavljen i hrvatski prijevod knjige autora Alberta di Chioa i Luciane Mirri "Kardinal Šeper među velikanima crkve istočne Europe".

Riječ je o knjizi koja na više od 500 stranica opisuje crkvene, povijesne i političke prilike 20. stoljeća te omogućuje da spoznamo kakav je kardinal Šeper bio i kao običan čovjek, rekao je zamjenik glavnog urednika "Kršćanske sadašnjosti" Stjepan Brebrić.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, ocjenjujući značaj djelovanja kardinala Franje Šepera, izjavio je novinarima kako je kardinal Šeper "jedan od najvećih velikana Katoličke crkve u hrvatskome narodu".

"Danas sam u Osijeku, njegovom rodnom gradu, kao hodočasnik jer smatram da treba ići ka izvorima, temeljima i korijenima, a njegovi su korijeni ovdje, i on je čitavoga života nosio nešto što je primio u ovome gradu", kazao je kardinal Bozanić.

Nadbiskupa Bozanića popodne su u prostorijama Županijskog poglavarstva primili župan Bubalo i gradonačelnik Đapić.

Nakon svečane akademije u osječkom HNK-u, kardinal Bozanić će, skupa s biskupom Srakićem, pomoćnim biskupima i svećenicima predvoditi svečanu euharistiju u osječkoj župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla, u kojoj je 8. listopada 1905. kršten kardinal Franjo Šeper.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙