FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Croatia summit 2005. - iskazana puna potpora procesu proširenja EU

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Početak plenarnog zasjedanjasummita srednjoeuropskih predsjednika, koji je svečano otvoren u petakujutro u zagrebačkom hotelu Westin, potvrdio je predanost zemaljačlanica Europske unije nastavku procesa proširenja na jugoistokEurope, te želju i opredjeljenje zemalja kandidata i zemaljaaspiranata za ulazak u Europsku uniju.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Početak plenarnog zasjedanja summita srednjoeuropskih predsjednika, koji je svečano otvoren u petak ujutro u zagrebačkom hotelu Westin, potvrdio je predanost zemalja članica Europske unije nastavku procesa proširenja na jugoistok Europe, te želju i opredjeljenje zemalja kandidata i zemalja aspiranata za ulazak u Europsku uniju.

"Tvrđava Europa neodrživa je... proširenje se treba nastaviti", poručio je slovenski predsjednik Janez Drnovšek, a češki predsjednik Vaclav Klaus poručio je kako bi bila "tragična pogreška" kada bi se zbog unutarnjih problema u Uniji proces proširenja zaustavio. Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski poručio je kako Europska unija treba pokazati "solidarnost i otvorenost prema zemljama južne i istočne Europe".

Drnovšek je, osvrćući se na neuspjehe referenduma u pojedinim državama članicama EU, kazao kako te zemlje nisu objasnile svojim građanima što zapravo znači proširenje unije i upozorio da bi to vodilo u "Europu podjela", odnosno s jedne strane Europu blagostanja i s druge Europu siromaštva.

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi poručio je kako je dovršetak procesa europskih integracija temeljni cilj Unije te poručio kako odbijanje Ustava u nekim zemljama nije bio i znak odbijanja procesa proširenja već želja za osiguranjem boljeg upravljanja Europskom unijom.

Češki predsjednik poručio je i kako se treba riješiti barijera unutar EU i osigurati slobodan protok ljudi, roba i kapitala.

Poljski predsjednik pozvao je i na uključivanje Ukrajine, Moldavije i Gruzije u proces europskih integracija te davanje prespektive punopravnog članstva tim zemljama, a tu je ideju podržao i Drnovšek.

Albanski predsjednik Alfred Moisiu kazao je kako njegova zemlja već više od desetljeća radi na dostizanju ekonomskih, pravnih i političkih standarda Europske unije te poručio kako ni Kosovo ne može ostati izvan granica unije.

Moldavski predsjednik Vladimir Voronin, potvrđujući aspiracije svoje zemlje za članstvom u EU kazao je kako i vlasti njegove zemlje provode potrebne reforme kako bi se prilagodile kriterijima za europske integracije.

Predsjednici su u svojim govorima pozdravili i početak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Plenarna sjednica nastavlja se nakon stanke izlaganjem još osam predsjednika država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙