FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo summit država srednje Europe

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Sastanak šefova država srednjeEurope posvećen pitanjima europskih integracija, uključivšigospodarsko-socijalni aspekt tog procesa, svečano je u petak ujutrootvoren u zagrebačkom hotelu Westin.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Sastanak šefova država srednje Europe posvećen pitanjima europskih integracija, uključivši gospodarsko-socijalni aspekt tog procesa, svečano je u petak ujutro otvoren u zagrebačkom hotelu Westin.

Predsjedavajući summita, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je, pozdravljajući sudionike skupa, poručio da je proširenje Europske unije jedini put kojim Europa treba ići.

"Integracija Europe jedinstveni je, milenijski, pothvat kojemu nema alternative i kojega valja privesti kraju u interesu kako europskih zemalja, tako i cijeloga svijeta. Europsku integraciju ne smije se ni dovoditi u pitanje, a ni zaustavljati", kazao je Mesić dodajući da je za uspješan nastavak toga procesa nužna intenzivna kampanja obavještavanja građana, ne samo zemalja članica Europske unije, nego i zemalja - kandidata i onih koje će tek postati, kako bi u najširoj europskoj javnosti prevladala svijest o prednostima što ih nosi integracija.

"Zemlje - kandidati za članstvo u Europskoj uniji, kao i zemlje koje tek teže tome da dobiju status kandidata, trebaju nesmanjenim tempom i odlučnošću nastaviti s prilagođavanjem europskim standardima i usvajanjem europskih kriterija, kako bi što prije ispunile uvjete za dobivanje statusa kandidata, odnosno za otpočinjanje pregovora o punom članstvu u Europskoj uniji. Individualna dostignuća u tome procesu individualno će se vrednovati, uz primjenu jednakih kriterija i postavljanje jednakih uvjeta svim potencijalnim novim članicama Europske unije", rekao je Mesić.

U procesu prilagodbe svih u Europi na proširenje Unije Mesić je poručio kako treba izaći iz uskih nacionalnih okvira i odreći se ljubomornog čuvanja onoga što dijeli i razlikuje.

"Umjesto toga moramo težiti pretvaranju nacionalnih različitosti u opće-europsko bogatstvo, a uski nacionalni interes podrediti, ne odričući se pri tome od njegovoga ostvarivanja, širem interesu integrirane Europe", rekao je Hrvatski predsjednik.

On je dodao kako u traženju odgovora na izazove s kojima se suočavaju europske zemlje i njihovi građani ne bi trebalo prihvatiti ograničenja postojećeg liberalnog modela.

Osvrnuvši se na probleme u borbi protiv globalnog terorizma Mesić je kazao kako sve europske zemlje, uz odlučno i aktivno podupiranje te borbe u punoj suradnji s Ujedinjenim narodima, moraju posvetiti osobitu pozornost zaštiti i poštivanju kako ljudskih prava, tako i olakšica što se u prometu ljudi i dobara primjenjuju u sklopu ostvarivanja koncepta europske integracije.

"Ni u kojem slučaju i nigdje ne smije se snagama sklonim totalitarizmu dozvoliti da borbu protiv globalnog terorizma iskoriste kao paravan za sužavanje demokratskih prava i sloboda", kazao je Mesić.

Redovni 12. godišnji dvodnevni summit u Zagrebu će okupiti 15 državnih poglavara, no nekoliko uzvanika zbog magle još nije doputovalo i njihov se dolazak očekuje tijekom jutra.

Predsjednik Mesić je bio i prvi govornik na prvoj plenarnoj sjednici pod nazivom "Kako završiti proces europske integracije", poslije čega su sudionici nastavili govoriti po načelu senioriteta, odnosno prema duljini vremena provedenog na predsjedničkoj dužnosti.

Predsjednik Mesić je rekao da se Europa danas nalazi u završnoj fazi stvaranja saveza država i sad je pravi trenutak za raspravu o tome kako dovršiti proces europskog ujedinjavanja.

Hrvatski predsjednik drži kako je za dovršetak procesa europskog ujedinjavanja potrebno "najprije odlučno razbijati nedoumice i razgrađivati neznanje o tome što Europska unija jest i što će biti, a potom definirati, a možda i redefinirati pojam Europe koji nije ni samo zemljopisni, ni samo politički".

"Moramo se složiti oko toga da granica Europe nije ova ili ona rijeka, ovaj ili onaj gorski masiv, nego da je ta granica tamo dokle sežu europske vrijednosti, europska tradicija, europska kultura", ustvrdio je, dodavši - kao ilustraciju - da je takva Europa "nezamisliva bez Rusije, a - budimo iskreni - teško zamisliva bez Turske", rekao je hrvatski predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙