FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Predsjednici odgledali predstavu "Jalta, Jalta"

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Predsjednici srednjoeuropskihdržava koji će u petak i subotu sudjelovati u radu Croatia summita,koji su u Zagreb stigli do četvrtka navečer, nazočili su u zagrebačkomHrvatskom narodnom kazalištu predstavi "Jalta, Jalta" u izvedbiansambla riječkog HNK Ivana pl. Zajca.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Predsjednici srednjoeuropskih država koji će u petak i subotu sudjelovati u radu Croatia summita, koji su u Zagreb stigli do četvrtka navečer, nazočili su u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu predstavi "Jalta, Jalta" u izvedbi ansambla riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Uprizorenje najpoznatijeg hrvatskog musicala burnim su pljeskom pozdravili domaćin zagrebačkog skupa hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegovi kolege iz Albanije Alfred Moisiu, Austrije Heinz Fischer, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović, Češke Vaclav Klaus, Italije Carlo Azeglio Ciampi, Mađarske Laszlo Solyom, Makedonije Branko Crvenkovski te moldavski predsjednik Vladimir Voronin, koji je u Zagreb stigao još u srijedu u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj uoči summita.

Predsjednici Bugarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije u Zagreb trebaju stići u petak ujutro, uoči samog početka summita, dok su predsjednici SCG-a Svetozar Marović i Litve Valdas Adamkus, doputovali u Zagreb u četvrtak navečer nakon početka predstave u HNK.

Summit će u petak pozdravnim govorima otvoriti predsjednik Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, a Mesić će biti i prvi govornik na prvoj plenarnoj sjednici pod nazivom "Kako završiti proces europske integracije". Predviđeno je da sudionici govore po načelu senioriteta, odnosno prema duljini vremena provedenog na predsjedničkoj dužnosti, pa će nakon hrvatskog predsjednika za govornicu izaći poljski predsjednik Aleksander Kwasnievski.

"Jalta, Jalta" je najpopularniji i najizvođeniji hrvatski musical koji se duhovito poigrava temom podjele svijeta 1945. u prigodi glasovite konferencije na Jalti. Autori su taj svjetski važan događaj iz područja visoke politike "spustili" među obične, male ljude, sobare i sluge među kojima dominira lik nadstojnice Nine Filipovne. Prštava, humorna i poletna, "Jalta, Jalta" se poantira uvijek aktualnom, općeljudskom čežnjom za mirom u završnom songu "Neka cijeli ovaj svijet postane zelena livada".

Praizvedba djela skladatelja Alfija Kabilja i libretista Milana Grgića dogodila se davnog 28. prosinca 1971. u zagrebačkom kazalištu "Komediji" što je bila tek prva od 560 predstava u tom kazalištu.

Musical je tijekom godina preveden na nekoliko stranih jezika i igran na pozornicama u mnogo zemalja, a u Hrvatskoj je krajem 2004. ponovno postavljen u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, u režiji bugarskog redatelja Bojka Bogdanova i pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog.

U glumačkom se ansamblu, među ostalima, ističu Leonora Surian u ulozi domarke Nine Filipovne, Olivera Baljak kao sluškinja u vili Aramovski Marfa, Davor Jureško kao sluga u vili Aramovski Samuel, Galiano Pahor kao ruski sobar Griša, Denis Brižić kao američki sobar Lari i Damir Orlić u ulozi engleskog sobara Stenlija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙