FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Sad treba raspravljati o dovršetku procesa europskog ujedinjavanja

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Europa se danas nalazi u završnojfazi stvaranja saveza država i sad je pravi trenutak za raspravu otome kako dovršiti proces europskog ujedinjavanja, rekao je u petak uZagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u govoru na "CroatiaSummitu 2005", koji je okupio predsjednike 15 europskih zemalja.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Europa se danas nalazi u završnoj fazi stvaranja saveza država i sad je pravi trenutak za raspravu o tome kako dovršiti proces europskog ujedinjavanja, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u govoru na "Croatia Summitu 2005", koji je okupio predsjednike 15 europskih zemalja.

Kao prvi govornik prve plenarne sjednice pod nazivom "Kako završiti proces europske integracije", Mesić je rekao da je rasprava na tu temu "izazovan, ali i krajnje odgovoran zadatak" i da "upravo ovaj trenutak, ma kako kompleksan, a u nekim aspektima možda i nepovoljan, pruža pravi okvir za razmjenu gledišta baš o tom pitanju".

"Europa se danas nalazi u završnoj fazi stvaranja saveza država i upravo u toj završnoj fazi, poslije velikog vala proširenja prije malo više od godine dana, javljaju se sumnje treba li ići dalje, kojom brzinom i s kojim ciljem", upozorio je.

"Pitanja su legitimna, ali odgovori na njih jasni su i jednoznačni, barem kako ja vidim stvari - s europskim ujedinjavanjem treba ići dalje, a brzina tog procesa mora i smije ovisiti isključivo o brzini kojom se zemlje - kandidati prilagođavaju europskim standardima i ispunjavaju uvjete za članstvo", naglasio je hrvatski predsjednik.

Mesić je kazao kako "može shvatiti da u nekim sredinama postoji strah od daljeg brzog širenja" i da se na nove realnosti treba naviknuti, no da se "od puta kojim se krenulo ne smije odustati".

"Europa se prvi put ujedinjuje slobodno izraženom voljom svojih država i naroda. Većina Europljana vjeruje u taj projekt i naprosto ne dolazi u obzir da se ovoj ili onoj političkoj eliti dozvoli da zbog nedostatka hrabrosti ili vizije taj veliki i veličanstveni projekt dovede u pitanje", ocijenio je hrvatski predsjednik.

Ponovio je kako ujedinjena Europa nije magično rješenje za sve probleme, osobito tranzicijskih zemalja, ali i kako upravo ona pomaže u stvaranju uvjeta u kojima će te probleme biti moguće rješavati.

"Stare članice nemaju razloga bojati se novih, a nove nemaju ni razloga, ni osnova vjerovati da će samim članstvom naći odgovore na otvorena pitanja što ih muče. Morat će se raditi, naporno, sustavno i, a to mi se čini najvažnijim, zajednički", kazao je.

Rekao je kako su udarci koje je Europski ustav doživio na putu ratificiranja posljedica nezadovoljstva građana politikom nacionalnih vlada i nedovoljne obaviještenosti o tome što ujedinjena Europa zapravo jest.

"Sama činjenica da s ratificiranjem nema problema u parlamentima, ali ima na referendumima, potvrđuje da političari znaju o čemu je riječ, ali građani uvijek baš i ne znaju", smatra Mesić.

Hrvatski predsjednik drži kako je za dovršetak procesa europskog ujedinjavanja potrebno "najprije odlučno razbijati nedoumice i razgrađivati neznanje o tome što Europska unija jest i što će biti, a potom definirati, a možda i redefinirati pojam Europe koji nije ni samo zemljopisni, ni samo politički".

"Moramo se složiti oko toga da granica Europe nije ova ili ona rijeka, ovaj ili onaj gorski masiv, nego da je ta granica tamo dokle sežu europske vrijednosti, europska tradicija, europska kultura", ustvrdio je, dodavši - kao ilustraciju - da je takva Europa "nezamisliva bez Rusije, a - budimo iskreni - teško zamisliva bez Turske".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙