FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: EU bi mogao zatvoriti perad na rizičnim područjima

BRUXELLES, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Europska unija razmišlja onovim preventivnim mjerama kako bi ograničila kontakt između divljihptica i peradi koju bi se na nekim rizičnim područjima moglo zatvoritiradi sprječavanja širenja ptičje gripe, priopćila je Europskakomisija.
BRUXELLES, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Europska unija razmišlja o novim preventivnim mjerama kako bi ograničila kontakt između divljih ptica i peradi koju bi se na nekim rizičnim područjima moglo zatvoriti radi sprječavanja širenja ptičje gripe, priopćila je Europska komisija.

Veterinarski stručnjaci EU-a koji su se u četvrtak okupili u Bruxellesu raspravljali su o prijedlozima Komisije kako bi se "smanjio rizik od stupanja u kontakt između divljih ptica i peradi u močvarama i područjima kojima prolaze ptice selice", kaže se u priopćenju Komisije.

Države članice trebale bi utvrditi koja su to rizična područja i tu provesti potrebne mjere koje bi mogle ići čak dotle da se "perad drži u zatvorenom prostoru".

Stručnjaci bi se u petak trebali očitovati o tom prijedlogu.

Europska komisija u četvrtak je potvrdila da je pred vratima Europe smrtonosni virus H5N1 ptičje gripe koji je u Aziji, gdje hara od 2003., već usmrtio šezdesetak osoba. U petak navečer još je čekala potvrdu je li u Rumunjskoj riječ o tom virusu.

I prije samih rezultata ispitivanja EU je u četvrtak zabranio uvoz živih ptica iz Rumunjske, kao i mesa peradi i drugih peradarskih proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙