FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat ugostiteljstva: vlasnik hotela "Matija Gubec" kao Franjo Tahi našega doba

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Samostalni sindikat ugostiteljstvai turizma ustvrdio je u današnjem priopćenju da se vlasnik hotela"Matija Gubec" u Stubičkim Toplicama Ivan Hudoletnjak ponaša premasvojim radnicima kao Franjo Tahi našega doba, tjerajući ih da rade unjegovu vinogradu.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma ustvrdio je u današnjem priopćenju da se vlasnik hotela "Matija Gubec" u Stubičkim Toplicama Ivan Hudoletnjak ponaša prema svojim radnicima kao Franjo Tahi našega doba, tjerajući ih da rade u njegovu vinogradu.

Već više od dva tjedna radnici "Matije Gupca" prisiljeni su svakodnevno odlaziti u berbu grožđa u vinograde Šaulovec kraj Varaždina i na Dubrava breg u blizini graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska u Varaždinskoj županiji na hrvatsko-slovenskoj granici.

Četrdesetak radnika (kuhari, sobarice, recepcionerke...) svakodnevno u 5 sati ujutro autobusom privatne tvrtke "Stubakitours" kreću prema vinogradima, u kojima se bere do 17 ili 18 sati, često samo uz sendvič i sok, u krajnje neprimjerenim uvjetima (vinograd zarastao u visoki korov, bez WC-a, vode za pranje i pitke vode, u vlastitoj odjeći...).

Ivan Hudoletnjak svojim postupcima podsjeća na Franju Tahija našega doba, a radnike hotela "Matija Gubec" tako diskriminira i ponižava već nekoliko godina, ističe sindikat u priopćenju.

O njegovim postupcima obaviješten je Državni inspektorat, čija su se četiri inspektora za radne odnose iz Varaždina 12. listopada osobno uvjerila u te navode.

Hudoletnjak se brani tako što je naknadno dostavio popis radnika s njihovim potpisima o suglasnosti za "dobrovoljni rad". U strahu od gubitka radnoga mjesta mnogi su se i potpisali, što radnicima nije za zamjeriti, napominje sindikat.

Trebaju li Hrvatskoj na putu u Europsku uniju takvi poslodavci koji zlorabe radnike, tjerajući ih da obavljaju poslove daleko od onih zbog kojih imaju ugovore o radu, pita sindikat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙