FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: 2005. najuspješnija turistička godina

KARLOVAC, 10. listopada 2005. (Hina) - Ovogodišnjom turističkomsezonom svi možemo biti jako zadovoljni, porasti dolazaka od sedamposto i noćenja od devet posto u devet mjeseci govore o najuspješnijojturističkog godini do sada, očekuje se i da će financijski učinci bitibolji oko 10 posto nego lani, a turistički prihod procjenjuje se našest do šest i pol milijardi eura, izjavio je u ponedjeljak u Karlovcuministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.
KARLOVAC, 10. listopada 2005. (Hina) - Ovogodišnjom turističkom sezonom svi možemo biti jako zadovoljni, porasti dolazaka od sedam posto i noćenja od devet posto u devet mjeseci govore o najuspješnijoj turističkog godini do sada, očekuje se i da će financijski učinci biti bolji oko 10 posto nego lani, a turistički prihod procjenjuje se na šest do šest i pol milijardi eura, izjavio je u ponedjeljak u Karlovcu ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Sve to obvezuje da se na svim razinama što bolje pripremi iduća sezona, u kojoj se očekuje dva posto više turista i pet posto veći financijski učinak, kazao je ministar Kalmeta na sjednici Povjerenstva za turističku sezonu koja je u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić okupila 50-ak predstavnika državnih institucija strukovnih udruga i tvrtki.

Do kraja godine, najavljuje Kalmeta, u Hrvatskoj se očekuje još jedan rekord - 10 milijunti gost. Ove su godine pali mnogi rekordi - prvi put je za devet mjeseci premašeno 50 milijuna noćenja, porast noćenja veći je od porasta dolazaka, što pokazuje da se uvelo više reda u tzv. sivoj zoni, a i primjetan je i porast domaćih turista.

Značajno je i povećanje noćenja u privatnom smještaju za oko 20 posto te 9-postotni porast registriranih privatnih iznajmljivača, što je dobra posljedica ovogodišnjeg uvođenja paušala za boravišnu pristojbu i poreza na dohodak.

Istaknuto je kako trebati pojačati i investicije u turizmu. Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić kazao je da će se iduće godine u hrvatski turizam i infrastrukturu uložiti oko 500 milijuna eura.

Upozorio je hotelijere i druge u turizmu da ne pretjeruju s podizanjem cijena za sezonu 2006. Istaknuo je i da će se nastaviti s promišljenijom privatizacijom hotelskih kuća u državnom vlasništvu.

Najavio je i nastavak programa kreditiranja u turizmu 'Poticaj za uspjeh' za iduće tri godine, kojim bi Hrvatska trebala dobiti novih 300 malih i obiteljskih hotela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙