FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šuker: Podaci o izvršenju proračuna svjedoče o pozitivnim ekonomskim kriterijima

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Rast proračunskih prihoda u prvihšest mjeseci od 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, 5,1postotni rast BDP-a u drugom tromjesečju, rast izvoza i prihoda odporeza, rast industrijske proizvodnje od 4,7 posto, podaci su kojisvjedoče o pozitivnim ekonomskim kretanjima u Hrvatskoj, izjavio jedanas ministar financija Ivan Šuker, predstavljajući u Hrvatskomsaboru Izvješće o izvršenju proračuna u prvom polugodištu.
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Rast proračunskih prihoda u prvih šest mjeseci od 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, 5,1 postotni rast BDP-a u drugom tromjesečju, rast izvoza i prihoda od poreza, rast industrijske proizvodnje od 4,7 posto, podaci su koji svjedoče o pozitivnim ekonomskim kretanjima u Hrvatskoj, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker, predstavljajući u Hrvatskom saboru Izvješće o izvršenju proračuna u prvom polugodištu.

Šuker je naveo da unatoč "problematičnom" gospodarskom rastu i slabijem punjenju proračuna u prva tri mjeseca ove godine, drugo tromjesečje, a posebno srpanj, kolovoz i rujan, pokazuju potpuno suprotnu sliku.

Naglasio je da su proračunski prihodi u prvih šest mjeseci porasli za 7,3 posto u odnosu na prvih lanjskih pola godine, da su u ljetna tri mjeseca ove godine prihodi rasli za čak 11 posto u odnosu na lani.

Prihodi od poreza na dohodak naplaćeni su u gotovo 100-postotnom iznosu (99,4 posto), prihodi od poreza na dobit u drugom su tromjesečju rasli za 33,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, prihodi od PDV-a za 4,8 posto.

Šuker ističe da iako je rast BDP-a u prvom tromjesečju bio usporen, u drugom je tromjesečju bio 5,1 posto, a toliki je, naglašava, bio samo 2001.

Industrijska proizvodnja u prvih pola godine rasla je za 4,7 posto pri čemu prerađivačka industrija za 6,3 posto, proizvodnja hrane i pića za 5,8 posto, trgovine na malo za 6,6 posto, dodao je ministar.

Izuzme li se brodogradnja, navodi Šuker, izvoz je u prvih pola godine rastao za 13,3 posto, a uvoz za devet posto, dok se inflacija, unatoč rastu cijena nafte, zadržala na tri posto.

Vanjski dug krajem lipnja iznosio je oko 24,2 milijarde eura, što, ističe ministar, znači znatno usporavanje duga u odnosu na 2004., a posebno 2003.

Šuker je iznio i neke podatke za srpanj i kolovoz, navodeći da je 5,4 posto u srpnju, a 4,7 posto u kolovozu rasla industrijska proizvodnja, broj nezaposlenih 'pao' je na oko 290 tisuća, bilježi se brži rast izvoza u odnosu na uvoz.

Svi ovi pokazatelji, kazao je, jasno svjedoče o istinitosti Vladinih tvrdnji o pozitivnim ekonomskim kretanjima i trendovima u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙