FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o jednokratnoj pomoći za područja pogođena olujom i mrazom

ZAGREB,12. listopada 2004.(Hina) - Iako podržavaju predloženu Odluku ododjeli 2,4 milijuna kuna jednokratne pomoći za 22 grada i općine kojeje lani u studenom pogodila oluja, odnosno u veljači ove godine mraz inanosi snijega, saborski klubovi danas upozoravaju da je taj iznospremalen.
ZAGREB,12. listopada 2004.(Hina) - Iako podržavaju predloženu Odluku o dodjeli 2,4 milijuna kuna jednokratne pomoći za 22 grada i općine koje je lani u studenom pogodila oluja, odnosno u veljači ove godine mraz i nanosi snijega, saborski klubovi danas upozoravaju da je taj iznos premalen.

Ocijenili su i kako činjenica da se pomoć dodjeljuje godinu dana nakon nastanka štete pokazuje nebrigu za područja koja pogađaju elementarne nepogode.

U raspravi o Odluci, koju je predložilo Državno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, oporbeni su klubovi nužnim ocijenili promjenu prakse da se jednokratna pomoć dodjeljuje samo u petpostotnom iznosu od ukupne utvrđene štete, ocjenjujući da tako niski iznosi samo vrijeđaju građane.

"To je neodgovorno i neprihvatljivo, tako mizerni iznosi uvreda su za građane", kazala je Dragica Zgrebec (Klub SDP-a), pozvavši Vladu da novim rebalansom državnog proračuna za ovu godinu osigura više novca za ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda.

Klubovi su suglasni da samo šest milijuna kuna, koliko je za Povjerenstvo u proračunu osigurano za ovu godinu, ni blizu ne može obeštetiti poljoprivrednike čiji nasadi i poljoprivredne kulture sve češće pogađaju elementarne nepogode.

Vladu su kritizirali da s dodjelom jednokratne pomoći neopravdano kasni godinu dana.

"Pomalo je sramotno da o tom problemu razgovaramo tek danas, jer bi taj, iako minimalan novac nešto značio u vrijeme nastanka štete, ali danas će se izgubiti i ničemu neće poslužiti", ocijenila je Zdenka Čuhnil (Klub nacionalnih manjina).

"To je pokušaj da se stvar zamagli", smatra Ante Markov (Klub HSS-a).

Da je predviđena pomoć (2,4 milijuna kuna za 22 grada i općine u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji) premala drži i predsjednik Povjerenstva Niko Rebić (HDZ), upozorivši da lokalne jedinice često tako male iznose ne mogu ni podijeliti, pa novac vraćaju u proračun.

"Neke jedinice dobivaju po sto kuna što ruši ugled lokalnih čelnika", rekao je Rebić, također suglasan da treba mijenjati praksu obeštećenja u samo petpostotnom iznosu, budući da utvrđene štete za spomenute gradove i općine iznose gotovo 40 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙