FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO za zatvaranje Tvornice "Salonit" u Vranjicu

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu okolišaHrvatskoga helsinškog odbora (HHO) i ekološka udruga "Barbarinac" izVranjica zatražili su danas od Vlade da zbog kancerogenosti azbesta do1. siječnja 2006. zatvori Tvornicu "Salonit" u Vranjicu te da hitnoizradi planove sanacije azbesta i pobrine se za radnike.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu okoliša Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) i ekološka udruga "Barbarinac" iz Vranjica zatražili su danas od Vlade da zbog kancerogenosti azbesta do 1. siječnja 2006. zatvori Tvornicu "Salonit" u Vranjicu te da hitno izradi planove sanacije azbesta i pobrine se za radnike.

Predsjednik "Barbarinca" Lovre Grgić rekao je na konferenciji za novinare da je već više od 200 radnika te tvornice umrlo od raka pluća, a u posljednjih 30 godina od raka je umrlo deset posto stanovnika Vranjica. Rekao je da je "Salonit" jedina preostala tvornica azbesta u Hrvatskoj te da je azbest u Europskoj uniji strogo zabranjen.

"Zbog toga što nismo imali konkretne planove sanacije, nismo mogli iskoristiti šest milijuna eura iz predpristupnih fondova Europske unije za sanaciju azbesta", rekao je Grgić.

Azbest je tvar u obliku vlakana koja se prije upotrebljavala kao jeftin i pouzdan građevinski i protupožarni materijal, ali je znanost odavno dokazala da su ta vlakna izrazito kancerogena i da se pri oštećenju lako mogu osloboditi i zrakom stići do pluća, gdje uzrokuju teške bolesti - azbestozu i rak pluća.

U starom skladištu Tvornice "Salonit" u Vranjicu ima 30 tona azbesta, a ostatak je na otvorenome pa je, ovisno o vjetru, ugrožen i Split s okolicom, rekao je.

Istaknuo je kako Hrvatska nema poseban zakon o zabrani prometa i proizvodnje azbesta, a ni pitanje njegova deponiranja nije odgovarajuće riješeno, dodajući da je Ministarstvo zdravstva na temelju liste otrova zabranilo uporabu azbesta u proizvodnji i prometu u ožujku ove godine, ali je na zahtjev Ministarstva gospodarstva i Tvornice "Salonit" zabrana odgođena do početka iduće godine.

Kako bi se konačno zabranio azbest, udruga "Barbarinac" treći je put poslala prigovor Međunarodnoj organizaciji rada zbog kršenja Konvencije 162 o sigurnoj uporabi azbesta, koju je potpisala i Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙