FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO utemeljio pravobranitelja za okoliš

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski helsinški odbor (HHO)utemeljio je pravobranitelja (ombudsmana) za zaštitu okoliša kako bise povisili standardi zaštite okoliša u reagiranju na štete ineposredne ugroze te preventivno kako bi se pravo na zdrav okolišpodiglo na razinu općeprihvaćenog ljudskog prava, koje se štitidosljedno kao i ostala temeljna ljudska prava.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski helsinški odbor (HHO) utemeljio je pravobranitelja (ombudsmana) za zaštitu okoliša kako bi se povisili standardi zaštite okoliša u reagiranju na štete i neposredne ugroze te preventivno kako bi se pravo na zdrav okoliš podiglo na razinu općeprihvaćenog ljudskog prava, koje se štiti dosljedno kao i ostala temeljna ljudska prava.

Rezultat je to mnogobrojnih problema ugrožavanja okoliša na koje javno upozoravaju udruge za zaštitu okoliša, te povećanog broja prijava građana koji se HHO-u obraćaju zbog kršenja ljudskih prava s područja okoliša, priopćeno je danas iz HHO-a.

Projekt će se ostvarivati radom Vijeća za zaštitu okoliša (čine ga stručnjaci i aktivisti) koje će kao kolektivni pravobranitelj na temelju uočenih eko - incidenata i nesreća koje pogađaju ljudski okoliš pokretati pravne i zakonodavne postupke te informirati javnosti. Inicijalni članovi Vijeća su poznati hrvatski znanstvenici-istraživači, publicisti-novinari i zeleni aktivisti: Vladimir Lay, Goran Sušić, Gordana Petrovčić, Tomislav Toth i Eugen Vuković.

U HHO-u očekuju da će projekt snažnije pokrenuti civilnu inicijativu nastalu iz izravne zaštite ljudskih prava koja će biti sposobna osigurati da postojeće i nove akcije u zaštiti okoliša dobiju nastavak u pravnim postupcima protiv odgovornih, u promijenjenoj svijesti o

odgovornosti nadležnih institucija, te o potrebi i u promjenama propisa.

U tu svrhu novo uspostavljeni kolektivni pravobranitelj za zaštitu okoliša, čije će aktivnosti obavljati Vijeće za zaštitu okoliša, odlučnije će i medijski razvidno iznijeti u javnost neke od temeljnih stavova u pogledu okoliša i ljudskih prava vezanih uz tu temu, kao i preventivno djelovati u slučajevima koji bi mogli rezultirati eko incidentima. Promicanje projekta Ombudsmana za zaštitu okoliša u interesu je svih građana Hrvatske njihova zdravlja i okoliša, ističu u HHO-u. Vjeruju da će projektne aktivnosti pridonijeti poboljšanoj zaštiti okoliša kao i podizanju razine svjesnosti o svim ekologijskim problemima kao suvremenim problemima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙