FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: učitelji trebaju slobodno birati udžbenike

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - SDP-ov Savjet za obrazovanje,znanost, kulturu i medije priredio je danas tematsku raspravu"Prijedlog zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu" na kojojsu stručnjaci iz tog područja podastrli stajališta o tom prijedlogu,istaknuvši da učitelji u odabiru udžbenika moraju biti slobodni.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - SDP-ov Savjet za obrazovanje, znanost, kulturu i medije priredio je danas tematsku raspravu "Prijedlog zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu" na kojoj su stručnjaci iz tog područja podastrli stajališta o tom prijedlogu, istaknuvši da učitelji u odabiru udžbenika moraju biti slobodni.

Otvarajući skup, saborska zastupnica SDP-a i koordinatorica SDP-ova Odbora za obrazovanje Marija Lugarić je rekla da je do Zakona o udžbenicima iz 2001. u hrvatskom školstvu vrijedio zakon iz 1978. te da najprije treba odrediti što je to udžbenik.

Istaknula je kako se protivi ideji da je riječ isključivo o knjizi u tiskanu obliku jer to isključuje mogućnost uporabe udžbenika u elektroničkom obliku, što je, kako kaže, cementiranje tradicionalne nastave.

Posebice se zauzela za mogućnost da učitelj sam bira udžbenik kojim se želi služiti u nastavi, rekavši da se odabir ne smije prepustiti nastavničkim vijećima. Sadašnja teza da je udžbenika previše nije točna, već treba poboljšati njihovu kvalitetu, ocijenila je Lugarić.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić je rekao da su zakonske promjene potaknuli učitelji i roditelji nezadovoljni udžbenicima, njihovim brojem i cijenom. Istaknuo je da je udžbenika previše te da njihovu cijenu treba prilagoditi standardu hrvatskih građana, ali i da će Ministarstvo uzeti u obzir preporuke u redovitoj saborskoj proceduri.

U raspravi su zastupana stajališta da treba smanjiti broj udžbenika, ali i povećati samostalnost u njihovu odabiru, a bilo je govora i o uvođenju novih udžbenika koji bi se po zakonskom prijedlogu izrađivali za četverogodišnje razdoblje. Također se čulo da treba smanjiti broj radnih bilježnica jer "one ne poboljšavaju kreativnost učenika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙