FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orangutanu u Aziji prijeti istrebljenje

PONTIANAK, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Orangutan je jedini velikimajmun u Aziji ali mu prijeti "neposredno istrebljenje", priopćio jeUN.
PONTIANAK, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Orangutan je jedini veliki majmun u Aziji ali mu prijeti "neposredno istrebljenje", priopćio je UN.

Taj primat duge riđe dlake živi samo na slobodi u vlažnim tropskim šumama Sumatre i Bornea koje su sve skučenije zbog legalne ali i divlje siječe šuma.

Ime orangutan dolazi iz malajskog "orang hutan" sa značenjem "šumski čovjek". Postoje dvije vrste: orangutan sa Sumatre (pongo abelii) i orangutan sa Bornea (pongo pygmeus), koje jedino stručnjaci mogu razlikovati.

"Genetski su različiti. A na planu morfologije, orangutan sa Sumatre je malo manji i boja mu je življa", objasnio je Jito Sugardjito, autor doktorske dizertacije o četveronošcu.

Originalnost orangutana je da ne živi u zajednici kao njegovi afrički rođaci gorile i čimpanze, nego u suženoj obitelji, čak usamljeno.

Prema Nacrtu za preživljavanje velikih majmuna u okviru programa UN-a za okoliš, između 45.000 i 69.000 orangutana još živi na Borneu. Na Sumatri, gdje su još ugroženiji, ima ih samo 3500.

Nedavna studija Svjetskog fonda za prirodu i organizacije Traffic pokalaza je da je lako kupiti bebu orangutana za 400 dolara na brojnim tržnicama Indonezije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙