FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tropska oluja Rita kreće prema Floridi

WASHINGTON, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tropska oluja Rita,sedamnaesta u olujama krcatoj sezoni na Atlantiku, u ponedjeljak senalazi južno od Bahama i kreće se prema području južno od floridskihotoka odakle su otišli svi turisti.
WASHINGTON, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Tropska oluja Rita, sedamnaesta u olujama krcatoj sezoni na Atlantiku, u ponedjeljak se nalazi južno od Bahama i kreće se prema području južno od floridskih otoka odakle su otišli svi turisti.

Meteorolozi su izdali upozorenje za Bahame, jugoistočnu Floridu, otočje Florida Keys, Kubu te druga obližnja područja, a najavljuju da će se upozorenje vjerojatno proširiti i prema sjeveru, uz obje floridske obale.

Oluja bi do utorka mogla postati uragan. Očekuje se da tada bude između Keysa i Kube, objavio je na svojoj internetskoj stranici američki nacionalni centar za uragane iz Miamija.

U osam ujutro (14 sati po srednjoeuropskome vremenu), središte Rite bilo je 380 kilometara jugoistočno od Nassaua, glavnoga grada Bahama i kretalo se prema zapadu brzinom od 15 km na sat. Centar je zabilježio vjetar od 95 km na sat.

Rita se kreće putanjom koja bi je do utorka ili srijede mogla odvesti u Meksički zaljev.

Vlasti na otočju Florida Keys, 177-kilometarskoga niza otoka uz južnu obalu floridskoga poluotoka, u nedjelju su počeli postupnu evakuaciju. Obavijestili su posjetitelje da moraju otići s južnih otoka. Najavljeno je da u ponedjeljak i utorak nema škole.

Atlantska sezona uragana traje od 1. lipnja do 30. studenoga a prosječno bude 11 tropskih oluja ili uragana. No meteorolozi su predvidjeli da će ove godine prosjek biti nadmašen te da će biti čak 21 oluja i to zbog visoke temperature površine mora i drugih okolnosti povoljnih za nastanak uragana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙