FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islamski militanti uključili se u humanitarne operacije

BAGH, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Pripadnici pakistanskeislamističke skupine koja ratuje protiv indijske dominacije upokrajini Kašmir, koju je u subotu teško razorio snažan potres,privremeno su ciljeve borbe zamijenili humanitarnim radom i uključilise u pomaganje unesrećenima.
BAGH, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Pripadnici pakistanske islamističke skupine koja ratuje protiv indijske dominacije u pokrajini Kašmir, koju je u subotu teško razorio snažan potres, privremeno su ciljeve borbe zamijenili humanitarnim radom i uključili se u pomaganje unesrećenima.

Dva mlada "dobrovoljca" iz skupine Jamaat-ud-Dawa, proizišle iz nekadašnje paksitanske grupe Lashkar-e-Taiba, koju je pakistanska vlada zabranila, ukrcali su se na kamione s hranom i lijekovima i sudjeluju u distribuciji pomoć žrtvama potresa.

"Džihad (sveti rat) je i pomagati ljudima da prevladaju teškoće", rekao je Saad, jedan od aktivista.

U utorak je u Karachiju (jug Pakistana) jedan od čelnika skupine, mula Abdul Aziz Alvi, priznao da je njegov pokret ozbiljno dezorganiziran zbog potresa. Kazao je da je najmanje 70 mudžahedina poginulo u Muzaffarabadu, a brojka bi mogla doseći i stotinu, te da je Jamaat izgubio urede, džamije i medrese (vjerske škole).

Jamaat-ud-Dawa ima brojne simpatizere u pakistanskom dijelu Kašmira, poglavito u Baghu i zbog toga su se militanti uključili u spasilačke ekipe.

Jamaat je u srijedu 22 kamiona živežnih namirnica, medicinskog materijala i pokrivača poslao iz Islamabada, pakistanske prijestolnice u Muzaffarabad, rekao je glasnogovornik te skupine Yahya Mujahid i dodao da su za spasilačke ekipe mobilizirali 2.500 volontera.

Skupina će idućih mjeseci sudjelovati u obnovi što je također dio džihada, pojasnio je.

Unatoč nedavnom zatopljenju odnosa između Indije i Pakistana, dviju zemalja koje su triput ratovale zbog Kašmira, separatističke skupine nastavljaju napadati indijske snage raspoređene u dijelu pokrajine koja je pod kontrolom Indije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙