FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet šalje pomoć potresom pogođenom Pakistanu

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Međunarodna zajednica nastavljaprikupljati pomoć za potresom pogođeni Pakistan, u kojem je premaneslužbenim procjenama poginulo možda i 40.000 ljudi, a isto toliko je ozlijeđeno, javljaju agencije.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Međunarodna zajednica nastavlja prikupljati pomoć za potresom pogođeni Pakistan, u kojem je prema neslužbenim procjenama poginulo možda i 40.000 ljudi, a isto toliko je ozlijeđeno, javljaju agencije.

Sjedinjene Države dodijelile su Pakistanu hitnu pomoć od 50 milijuna dolara, objavila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da su sredstva dodijeljena na zahtjev pakistanskog predsjednika i vlade koji su zatražili hitnu pomoć u šatorima, hrani, pitkoj vodi, lijekovima, prijevoznim sredstvima i spasilačkim ekipama.

Također, u Pakistan će u ponedjeljak biti upućeno i osam američkih vojnih helikoptera.

Australija je povećala svoju pomoć na nešto više od četiri milijuna američkih dolara, umjesto prvotno predviđenih 500.000. Ministar vanjskih poslova rekao je da će pomoć biti uplaćena Crvenom križu, Crvenom polumjesecu i agencijama UN-a koje sudjeluju u pružanju pomoći.

Azijska banka za razvoj (ADB) izdvojila je pak za žrtve potresa hitnu pomoć od deset milijuna dolara.

Spasilačku ekipu od oko 60 ljudi u Pakistan je poslala nizozemska vlada, a odobrila je i pomoć od milijun eura.

Milijun dolara pomoći donirala je i Malezija, a pomoć pristiže i iz Japana, Rusije te Saudijske Arabije.

Akcije spašavanja u najteže pogođenim područjima koordinira osmeročlana ekipa UN-a, a na terenu su spasioci iz Turske, Kine, Velike Britanije i Njemačke, liječnici iz Indonezije, Malezije i drugih zemalja.

Potres magnitude 7,6 stupnjeva prema Richteru, koji je u subotu pogodio jugoistočnu Aziju, najjači je potres u tom području u posljednjih stotinu godina.

Neslužbeno se procjenuje da je poginulo gotovo 40.000 ljudi, a isto toliko je ozlijeđeno. Najviše žrtava ima u Pakistanu, dok je u Indiji poginulo više od 550 ljudi, a mrtvih ima i u Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙