FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koranski most- Hrastov došao na raspravu -rasprava ponovno odgođena

KARLOVAC, 12. listopada 2005. (Hina) - Za danas zakazana rasprava upredmetu "Koranski most", u kojoj se na Županijskom sudu u Karlovcusudi Mihajlu Hrastovu za ratni zločin, nakon prekida dužeg od polagodine odgođena je na zahtjev obrane zbog zdravstvenog stanjaoptuženog koji je danas došao na raspravu.
KARLOVAC, 12. listopada 2005. (Hina) - Za danas zakazana rasprava u predmetu "Koranski most", u kojoj se na Županijskom sudu u Karlovcu sudi Mihajlu Hrastovu za ratni zločin, nakon prekida dužeg od pola godine odgođena je na zahtjev obrane zbog zdravstvenog stanja optuženog koji je danas došao na raspravu.

Hrastov je došao na raspravu, no, kako je rekao njegov odvjetnik Krešimir Vitajlović, "okrivljenik je samoinicijativno napustio bolnicu da bi sudjelovao na raspravi". Hrastov se danas sudu nije obratio ni jednom riječju, a tijek odgađanja rasprave pratio je pognuta tijela.

Mihajlo Hrastov optužen je za protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u oružanom sukobu te počinjenje kažnjiva djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava

"Okrivljenik pati od trajne promjene osobnosti - retraume, kroničnog PTSP-a, a svim tim dijagnozama dodana je i najnovija - sumanuti poremećaj", rekao je odvjetnik Vilajtović tražeći odgodu. Ustvrdio da zbog tako teškog psihičkog stanja optuženik "nije raspravno sposoban" te je predložio neuropsihijatrijsko vještačenje okrivljenika.

Županijska državna odvjetnica Ljubica Fiškuš Šumonja također je predložila vještačenje, ali ne Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu, gdje se Hrastov liječi, već Centra za forenzičku medicinu Psihijatrijske bolnice Vrapče "da bi se sa sigurnošću utvrdio psihički profil okrivljenika i je li zaista raspravno sposoban ili nije".

Medicinsku dokumentaciju, na temelju koje je danas rasprava odgođena, potpisala je vještakinja za psihijatriju Biserka Marković.

Odvjetnik Vilajtović zatražio je od suda još 7. listopada da se rasprava odgodi jer Hrastov zbog teškog psihičkog stanja neće moći prisustvovati raspravi, međutim Hrastov je danas došao na raspravu.

Mihajla Hrastova optužnica tereti da je 21. rujna 1991. kao specijalac MUP-a Hrvatske, "iako nisu bili izravno ugroženi životi Hrastova i drugih policajaca, pucao na Koranskom mostu u Karlovcu na razoružane neprijateljske vojnike iz mitraljeza marke Ultimax. Pritom su od strijelnih rana umrli Jovan Sipić, Božo Kozlina, Nebojša Popović, Milić Savić, Milenko Lukač, Nikola Babić, Slobodan Milovanović, Svetozar Gojković, Miloš Srdić, Zoran Komadina, Mile Babić, Vaso Bižić i Mile Peurača".

Luka Šušak, opunomoćenik rodbine Zorana Komadine i preživjelog Svetozara Šarca, predložio je izmjenu Sudskog vijeća jer sud nije proteklih mjeseci proveo dokazne postupke koje su oštećenici tražili, a to je vojno-balističko vještačenje prema sudskoj dokumentaciji te medicinsko vještačenje dokumentacije zadobivenih ozljeda preživjelog Svetozara Šarca.

Današnjem otkazivanju rasprave nazočni su bili, uz rodbinu i suborce okrivljenika i novinara, predstavnici šest nevladinih organizacija za ljudska prava kao monitoring team. Predsjednica Odbora za ljudska prava Jelka Glumičić rekla je da su to osobe koje već prate ili će pratiti sudske procese za ratne zločine u Srbiji u Beogradu (Ovčara), u Hrvatskoj u Karlovacu i Splitu te u BiH, u Banjoj Luci i Sarajevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙