FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koordinator UN-a: Moguće očekivati pandemiju ptičje gripe

RIM, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Pandemija ptičje gripe može seočekivati i "izbit će jednog dana, no još ne znamo kad", a do tada jemoguće da je tretiramo kao "umjerenu, tešku ili iznimno tešku" bolest,rekao je u utorak na konferenciji za novinare održanoj u sjedištuFAO-a u Rimu koordinator UN-a za ptičju gripu David Nabarro.
RIM, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Pandemija ptičje gripe može se očekivati i "izbit će jednog dana, no još ne znamo kad", a do tada je moguće da je tretiramo kao "umjerenu, tešku ili iznimno tešku" bolest, rekao je u utorak na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu FAO-a u Rimu koordinator UN-a za ptičju gripu David Nabarro.

"Moglo bi se dogoditi da se pandemija pojavi, ali u umjerenom, teškom ili iznimno teškom obliku. Ne znamo kada će točno i gdje izbiti, no siguran sam da će se to dogoditi", rekao je Nabarro na konferenciji stručnjaka iz cijelog svijeta okupljenih na sastanku UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

"Da bi se virus počeo prenositi s čovjeka na čovjeka, mora doći do genetskih mutacija, što je moguće jer su za viruse gripe karakteristične česte mutacije. U ovome trenutku radimo na iznimno patogenom obliku koji se vrlo brzo širi među životinjama, a njime mogu biti zaraženi i ljudi, no ne prenosi se među ljudima".

Pomoćnica direktora Odjela za poljoprivredu pri FAO-u Louise Fresco izjavila je kako nedavni slučajevi gripe što su se pojavili u Rumunjskoj i Bugarskoj nisu povezani sa smrtonosnim virusom H5N1 od kojega je od 2003. u zemljama južne Azije oboljelo 120 osoba, a 60 ih je umrlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙