FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija će graditi vojnu zrakoplovnu bazu u Tadžikistanu

DUŠANBE, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Rusija će graditizrakoplovnu bazu nedaleko od tadžikistanske prijestolnice Dušanbea,izjavili su dužnosnici u petak, što je najnoviji znak Moskve da želipojačati svoju vojnu nazočnost u srednjoj Aziji, na područjunekadašnjeg Sovjetskog Saveza.
DUŠANBE, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Rusija će graditi zrakoplovnu bazu nedaleko od tadžikistanske prijestolnice Dušanbea, izjavili su dužnosnici u petak, što je najnoviji znak Moskve da želi pojačati svoju vojnu nazočnost u srednjoj Aziji, na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Odluka dolazi u času kada je susjedni Uzbekistan naložio američkim postrojbama da napuste zrakoplovnu bazu koja se od 2001. koristi za operacije u Afganistanu. Washington još ima zrakoplovnu bazu u Kirgistanu, nedaleko od ruske koja je podignuta nakon dolaska američkih snaga.

Ured tadžikistanskog predsjednika Imomalija Rahmonova rekao je da će nova ruska baza biti u susjedstvu sa sovjetskim aerodromom u Ainiju koji se više ne koristi, deset kilometara zapadno od Dušanbea.

Rahmonov koji će sljedećeg tjedna biti domaćin američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice izjavio je prošlog mjeseca, prenosi se, da njegova zemlja nikada neće dopustiti američkoj vojsci da tamo gradi svoje baze.

Moskva koja je podupirala Rahmonova u građanskom ratu 1992-97. protiv islamista sve se više upliće u Tadžikistanu i najavljuje velika ulaganja i dolazak 6.000 svojih vojnika koji će tamo graditi bazu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙