FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski zastupnici izglasali privatizaciju pošte

TOKIO, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Zastupnici donjeg domajapanskog parlamenta u utorak su velikom većinom izglasali paketzakona o privatizaciji japanske pošte, odobravajući time reformskeplanove premijera Junichira Koizumija.
TOKIO, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Zastupnici donjeg doma japanskog parlamenta u utorak su velikom većinom izglasali paket zakona o privatizaciji japanske pošte, odobravajući time reformske planove premijera Junichira Koizumija.

Kontroverzno pitanje privatizacije te najveće financijske institucije na svijetu potaknulo je nedavne prijevremene izbore na kojima je 11. rujna pobijedila Koizumijeva Liberalno demokratska stranka (LDP).

Privatizaciju poštanskih usluga donji dom je prihvatio s 338 glasova prema 138. Da bi stupila na snagu, reformu pošte još treba potvrditi gornji dom japanskog parlamenta, što se očekuje u petak.

Početkom srpnja privatizacija je bila tijesno prihvaćena, ali su ju senatori odbili početkom kolovoza što je dovelo do raspuštanja donjeg doma i sazivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

Paket zakona usvojen u utorak nije se bitno promijenio od prijedloga odbijenih ljetos.

Japanska pošta najveće je državno poduzeće u Japanu, čije se temeljni kapital procjenjuje na više od 3 trilijuna dolara. Pošta, koja se smatra najvećom bankom na svijetu, investira svoje depozite uglavnom u državne obveznice i udjele u javnim poduzećima, kao i u izgradnju prometne infrastrukture i nekretnine, za razliku od većine drugih komercijalnih financijskih institucija. Privatizacijom tog giganta Koizumi želi liberalizirati poštanske usluge, osloboditi ih političkog utjecaja i intenzivirati konkurenciju u financijskoj i logističkoj industriji.

Japanska pošta ima više od 25 tisuća ispostava i zapošljava više od 280.000 stalnih djelatnika. Nakon privatizacije japanska pošta će biti podijeljena na četiri dionička društva i to, kako se predviđa, do 1. listopada 2007. Iako će se odjeli štednje i životnih osiguranja privatizirati naknadno, tek 30. rujna 2017., njihove će usluge biti dostupne u svim poštanskim uredima diljem zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙