FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koizumi obećao nastavak reformi

TOKIO, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Japanski premijer JunichiroKoizumi obećao je da će izvršiti veći pritisak da se što prije provedureforme među kojima je najvažnija ona privatizacije pošte.
TOKIO, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Japanski premijer Junichiro Koizumi obećao je da će izvršiti veći pritisak da se što prije provedu reforme među kojima je najvažnija ona privatizacije pošte.

Koizumijeva Liberalna demokratska stranka (LDP) osvojila je 296 mjesta od ukupno 480 na izborima 11. rujna koji su sazvani nakon što je gornji dom glasovao protiv njegova plana privatizacije pošte.

Koizumi je izbore promatrao kao referendum o privatizaciji japanske pošte koja predstavlja financijskog diva vrijednog tri trilijuna dolara u dionicama.

"Dosad sam promovirao strukturalnu reformu i sada to želim staviti na čvrste temelje", kazao je japanski premijer na konferenciji za novinare nakon što su u donjem domu parlamenta on i njegova vlada dobili potporu.

Prije glasovanja svi su ministri iz njegove stare vlade podnijeli ostavke ali su svi službeno ponovno imenovani na iste dužnosti.

Koizumi, koji je rekao da se ne namjerava ponovno kandidirati za čelnika stranke, nakon što mu istekne mandat u rujnu iduće godine, istaknuo je kako će vrlo brzo dati zakone o privatizaciji pošte na glasovanje te da će promijeniti kabinet kada ti zakoni budu doneseni.

Očekuje se da će zakoni biti usvojeni u listopadu, a parlament će zasjedati do 1. studenoga.

Iako je poštanska reforma bila odbačena u gornjem domu, neki su zastupnici, koji je ranije nisu podržali, rekli da će sada, kada je LDP pobijedio vrlo uvjerljivo, glasovati za nju.

Ispitivanje javnog mišljenja čiji su rezultati objavljeni u srijedu pokazali su kako Koizumi uživa jaku potporu biračkog tijela koje podržava i njegove reforme.

Sudionici ispitivanja su na pitanje što bi trebao biti prioritet nove vlade, odgovorili da su to reforme socijalnog sustava, a 57 poboljšanje ekonomije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙