FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović predstavnicima nesvrstanih: Razvoj ključan za sigurnost

NEW YORK,20. rujna 2005.(Hina) - Razvoj nerazvijenih ključan je zajačanje globalne sigurnosti jer krajnje siromaštvo pogoduje pojaviglavnog sigurnosnog problema - terorizma, rekla je u utorak u NewYorku hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracijaKolinda Grabar-Kitarović predstavnicima nesvrstanih zemalja.
NEW YORK,20. rujna 2005.(Hina) - Razvoj nerazvijenih ključan je za jačanje globalne sigurnosti jer krajnje siromaštvo pogoduje pojavi glavnog sigurnosnog problema - terorizma, rekla je u utorak u New Yorku hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović predstavnicima nesvrstanih zemalja.

"Očito postoji jasna veza između razvoja i sigurnosti. Krajnje siromaštvo i nedostatak bilo kakve perspektive stvaraju plodno tlo za terorizam", rekla je ministrica Grabar-Kitarović na godišnjem susretu ministara vanjskih poslova pokreta nesvrstanih koji je održan na marginama 60. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

"Zato se na globalni razvoj mora gledati kao na glavni cilj ne samo na ovom zasjedanju Opće skupštine", kazala je ministrica i dodala kako je sam terorizam negacija "slobode i temeljnog ljudskog prava: prava na život".

Napominjući kako je pokret nesvrstanih osnovan da bi se zauzimao za prava država i naroda da žive u slobodi i miru i surađuju na razvoju, ministrica je rekla da se ovogodišnja Opća skupština bavi istim ciljevima: razvojem, multilateralizmom, prihvaćanjem pozitivnih i odbacivanjem negativnih strana globalizacije te reformama nužnim za jačanje sigurnosti i borbu protiv terorizma.

Kazavši kako je završni dokument o razvoju, sigurnosti i reformi UN-a usvojen prošlog tjedna na summitu UN-a samo djelomično zadovoljio, ministrica je istaknula kako se nada da zemlje mogu surađivati na temelju dogovorenoga i suglasiti se o onome o čemu još nisu postigle sporazum.

Ministrica Grabar-Kitarović ponudila je nesvrstanima iskustva Hrvatske u obnovi nakon sukoba i mirovnim operacijama diljem svijeta jer baš nesvrstane zemlje u većini slučajeva trebaju pomoć na tom polju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙