FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jadranka Kosor na žetvi soje na poljima braniteljske zadruge

GUDOVAC, 10. listopada 2005. (Hina) - Braniteljska zadruga "Hrvatskagruda" u Gudovcu pokraj Bjelovara počela je žetvu soje na 214 hektarakojoj je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji,branitelja, i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.
GUDOVAC, 10. listopada 2005. (Hina) - Braniteljska zadruga "Hrvatska gruda" u Gudovcu pokraj Bjelovara počela je žetvu soje na 214 hektara kojoj je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja, i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Proizvodnju soje ta je zadruga, osnovana prošle godine, ugovorila s kanadskom tvrtkom Prograin, a ispuni li uvjete nakon testiranja, soju će izvoziti u Kanadu i Japan.

Po riječima predsjednika "Hrvatske grude" Luke Kokotića branitelji će već iduće godine posijati soju na tisuću, a za četiri godine kane ju uzgajati na 16 tisuća hektara i to ne samo za domaće tržište nego i za izvoz.

Kokotić je naglasio kako je riječ o genetski nemodificiranoj soji s licencijom Greenpeacea koja bi se većim dijelom proizvodila u Slavoniji, a ostatak u središnjoj Hrvatskoj. Zadrugari žele preradu soje i proizvodnju sojina mlijeka te uzgoj povrća, najavio je, dodavši kako su vrlo dobro povezani s drugim braniteljskim zadrugama, pa su tako braniteljsku zadrugu na Rabu opskrbili svinjama. Zadruge će, rekao je, predložiti i svoje programe kako bi dobile novac iz predpristupnih fondova Europske unije.

Ministrica Jadranka Kosor istaknula je kako je "Hrvatska gruda" primjer uspješnosti zadruga hrvatskih branitelja te kako će Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti pomoći zadrugarima kako bi uspjeli i udvostručiti ulaganje u njih jer su zadruge uspješne ne samo u zapošljavanju nego i u proizvodnji. Već i izvoze i tako pridonose smanjenju uvoza, ustvrdila je i dodala kako su zadruge hrvatskih branitelja uspješno povezane.

U Hrvatskoj danas djeluje 50 braniteljskih zadruga koje okupljaju dvije tisuće branitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙