FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan zadrugara na JMZVU

ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - U sklopu 81. Jesenskog međunarodnogZagrebačkog velesajma danas je održan tradicionalni Dan zadrugara nakojem je, između ostaloga, istaknuto da u Hrvatskoj unatoč pozitivnojklimi za zadrugarstvo i rastu broja zadruga još uvijek postojeneriješeni problemi njihovog adekvatnog financiranja i zakonskogreguliranja.
ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - U sklopu 81. Jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma danas je održan tradicionalni Dan zadrugara na kojem je, između ostaloga, istaknuto da u Hrvatskoj unatoč pozitivnoj klimi za zadrugarstvo i rastu broja zadruga još uvijek postoje neriješeni problemi njihovog adekvatnog financiranja i zakonskog reguliranja.

Predsjednik Uprave Hrvatskog saveza zadruga Božidar Bartolić istaknuo je da zadrugarstvu treba ponuditi nove modele financiranja kojima će ih se približiti financijskim organizacijama. U tom smislu je iznio prijedlog da bi se štedno-kreditne zadruge trebale više nego do sada okrenuti sustavu zadrugarstva te na taj način im pomoći da postignu svoj bolji razvoj.

Za zadruge bi trebalo donijeti nove zakone i propise koji će biti usklađeni sa standardima europskih zemalja te koji će bolje definirati što zadruga treba biti, njen ustroj i djelovanje a ne da se, kao što je sada, to definira kako tko želi.

Iznoseći podatke o broju zadruga u Hrvatskoj Bartolić je kazao da ih je trenutno registriranih 610 od kojih je 11 zadružnih saveza. Osim njih ima još puno zadruga koje nisu aktivne (nemaju aktivan račun) što, kaže, treba mijenjati jer nije cilj imati puno zadruga nego da one budu aktivne.

Da zadruge postaju sve važniji gospodarski subjekti govori i podatak da je 147 vodećih zadruga u 2003. imalo promet veći od milijardu kuna. To je veliki potencijal kojeg u Hrvatskoj treba bolje iskoristiti, rekao je.

U sklopu Dana zadrugara danas je predstavljen i zadružni priručnik, prvi svezak zadružne biblioteke Hrvatskog saveza zadruga.

Njime se, po riječima glavnog urednika Željka Matage, prvi put daje cjelovita slika zadrugarstva u Hrvatskoj u svim segmentima proizvodnih i uslužnih djelatnosti u kojima je prisutno (u poljoprivredi, obrtu, stambenoj izgradnji i štedno-kreditnom poslovanju).

Priručnik je namijenjen svima koji se žele informirati o teoriji i praksi zadružnog načina organiziranja i poslovanja, a u njegovoj izradi je sudjelovalo više od 15-ak autora, stručnjaka iz toga područja. Izdan je u nakladi od 3000 primjeraka i prvi je takve vrste na hrvatskom tržištu.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙